27 Απριλίου 2024

    Ο επικίνδυνος συνδυασμός ασθενειών που αυξάνει την απειλή για τη ζωή των γυναικών

    Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι χρόνιες παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών υγείας. Τώρα, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο συνδυασμός του μεταβολικού συνδρόμου με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να αυξήσει σχεδόν τριπλάσια τον κίνδυνο θνησιμότητας για τις γυναίκες. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν μεταβολικό σύνδρομο και είναι φορείς υψηλού κινδύνου HPV έχουν 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι οι γυναίκες χωρίς αυτές τις παθήσεις.

    Ο λόγος για τον οποίο αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ασθένεια του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση και να προκαλεί χρόνια φλεγμονή, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκό περιβάλλον για την εξέλιξη του ιού HPV. Επιπλέον, ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στις ΗΠΑ και περιλάμβανε 5.101 άτομα, από τα οποία 3.274 ήταν γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο είχαν επικίνδυνα στελέχη του ιού HPV. Ωστόσο, δεν βρέθηκε αύξηση της θνησιμότητας μεμονωμένα για τις γυναίκες με τον ιό HPV. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη αξιολογούσε μια μόνο στιγμιαία εικόνα του αν μια γυναίκα είχε τον ιό HPV ή όχι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την συνεχιζόμενη κατάστασή τους.

    Παρά ταύτα, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με αυτόν. Ωστόσο, ο εμβολιασμός προστατεύει μόνο από τα πιο κοινά από τα 40 γνωστά στελέχη HPV που προκαλούν καρκίνο. Για αυτόν τον λόγο, οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους προληπτικούς για τον ιό HPV, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κάλυψη που έχουν λάβει.

    Σε γενικές γραμμές, η μελέτη αυτή αποκαλύπτει τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και του ιού HPV, καθιστώντας τον εκρηκτικό συνδυασμό αυτόν πολύ πιο ανησυχητικό για την υγεία των γυναικών. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός αυτός επηρεάζει την υγεία των γυναικών και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα