27 Απριλίου 2024

    Ο κίνδυνος της διαλειμματικής νηστείας για την υγεία της καρδιάς

    Μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες των τελευταίων ετών είναι η διαλειμματική νηστεία. Αυτό το διατροφικό πρότυπο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, αμφισβητώντας προηγούμενες πεποιθήσεις σχετικά με τα οφέλη της για την υγεία της καρδιάς.

    Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης ανέλυσε δεδομένα από περίπου 20.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε μια εθνική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή, που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και έδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία για 8 ώρες μπορεί να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Επίσης, η διακοπή της διατροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και να θέσει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Άτομα με διαβήτη, έγκυες γυναίκες, γυναίκες που θηλάζουν και άτομα με ιστορικό ή αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών δεν πρέπει να ακολουθήσουν αυτήν τη δίαιτα. Επιπλέον, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και την ενέργεια, καθώς πολλοί άνθρωποι αισθάνονται νευρικοί και κουρασμένοι όταν παραλείπουν γεύματα.

    Το αίσθημα της πείνας μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση και την απορρύθμιση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αποθήκευση περισσότερου λίπους στον οργανισμό. Επομένως, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς.

    Συνολικά, αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική, καθώς μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτής της δίαιτας για την υγεία. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να έχουμε σαφή απαντήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ιδίως αν ανήκετε σε κάποια από τις ανωτέρω ομάδες κινδύνου. Η υγεία μας είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατεύουμε με προσεκτικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα