27 Απριλίου 2024

    Ο καρπός που αδυνατίζει και ενισχύει την υγεία μας – Ανακαλύψτε τη δύναμη των καρυδιών”

    Τα καρύδια είναι ένας γευστικός ξηρός καρπός που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Το γεγονός ότι περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, ωμέγα-3 λιπαρά και σίδηρο τα καθιστά ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας.

    Παρόλο που μπορεί να θεωρηθούν ως τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό δείκτη, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά βοηθάει στην αίσθηση κορεσμού και σας κάνει να νιώθετε χορτατοι. Επιπλέον, έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα καρύδια μειώνουν την χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.

    Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition ανέφερε ότι η κατανάλωση καρύδιων περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 37%. Επιπλέον, το καρυδέλαιο ενισχύει την ενδοθηλιακή λειτουργία, ενώ ο καρπός της καρύδας βελτιώνει τη χοληστερόλη LDL. Μεγάλες μετα- αναλύσεις έχουν επίσης δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καρύδια βελτιώνει τη χοληστερόλη και τα λιπίδια, ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

    Επιπλέον, τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση του βάρους. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι γυναίκες που σπάνια κατανάλωναν ξηρούς καρπούς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης του βάρους σε περίοδο οκτώ χρόνων σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν καρύδια δύο φορές ή περισσότερες την εβδομάδα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που περιέχουν καρύδια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

    Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάγκη διεξαγωγής χολοκυστεκτομής σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Για διάστημα είκοσι χρόνων και ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο περιπτώσεις, οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 150 γραμμάρια καρύδια την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο να υποβληθούν σε χολοκυστεκτομή σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν λιγότερα από 150 γραμμάρια.

    Τέλος, τα καρύδια είναι επίσης ιδανικά για τη διατήρηση υγιών οστών. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε χαλκό συμβάλλει στη διατήρηση του κολαγόνου και της ελαστίνης, των κυρίων συστατικών των κυττάρων και της ανανέωσης των ιστών του σώματος. Ανεπάρκεια χαλκού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση. Επίσης, το μαγγάνιο που περιέχεται στα καρύδια σχετίζεται με την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ το μαγνήσιο βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά μας.

    Συνοψίζοντας, τα καρύδια είναι ένας γευστικός και θρεπτικός καρπός που αξίζει να προστεθεί στην διατροφή μας. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και των οστών μας, βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης χολολιθιάσεων. Απολαύστε τα καρύδια ως σνακ ή προσθέστε τα σε φαγητά και γλυκά για να απολαύσετε τα οφέλη τους για την υγεία σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα