27 Απριλίου 2024

    Ο νέος κίνδυνος για τον προστάτη από τις τηγανητές τροφές

    Το μαγείρεμα τροφών σε τηγάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, και φαίνεται ότι ο προστάτης δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι άντρες που έχουν ένα επιπλέον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, είτε λόγω ιστορικού, είτε απλά ως μέλη του ανδρικού πληθυσμού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση των τηγανητών τροφών. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, η αυξημένη κατανάλωση τηγανητών τροφών συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη περιλάμβανε 3.000 άτομα και έδειξε ότι οι άντρες που καταναλώνουν τηγανητό κοτόπουλο, ψάρι και πατάτες περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, έχουν 30% έως 37% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους που καταναλώνουν αυτές τις τροφές λιγότερο από μια φορά τον μήνα. Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι γνωστά ως παράγοντες που προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Όταν τα έλαια τηγανίζονται, δημιουργούνται πιθανώς καρκινογόνες ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας. Επιπλέον, η πολύ συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί να συμβολίζει ένα υψηλό επίπεδο κατανάλωσης γρήγορου φαγητού γενικότερα, ή άλλων ανθυγιεινών συνηθειών, που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, και να ακολουθήσουμε μια διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και φυσικές τροφές, παράλληλα με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα