27 Απριλίου 2024

    Ο σκοταδιστής κίνδυνος των μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό

    Πρόκειται για μια ανησυχητική αλήθεια που η Greenpeace μας αποκαλύπτει: υπάρχουν περισσότερα μικροπλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό απ’ ό,τι στο νερό της βρύσης. Ο γενικός Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο ΕΡΤNews, επισημαίνει τον τεράστιο κίνδυνο που ενέχει το πρόβλημα των μικροπλαστικών που εισπνέουμε. Όπως εξηγεί, «καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας». Κάθε χρόνο, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων αυξάνεται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα μικροπλαστικά.

    Τα τελευταία ευρήματα, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, αναδεικνύουν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό, συμπεριλαμβανομένων των νανοπλαστικών, αισθητά περισσότερες απ’ ό,τι στο νερό της βρύσης. Επιπλέον, δεν έχει καταστεί σαφές η προέλευσή τους και η ακριβής φύση των χημικών ουσιών που είναι απελευθερωμένες από αυτά. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και μπορεί να έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι καταπίνουμε μικροπλαστικά, αλλά ότι καταπίνουμε τοξικές ουσίες που επηρεάζουν από μέσα τον οργανισμό μας.

    Η χρήση πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά, παρά τις προσπάθειές μας να το περιορίσουμε. Όπως επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης, παρά τις προσπάθειες μας, η χρήση πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται και ψάχνουμε ακόμα καινούριες λύσεις ενώ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων αυξάνεται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μας, πέρα από το πρόβλημα των μικροπλαστικών.

    Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτό το πρόβλημα και να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού. Ο κίνδυνος για τον οργανισμό μας είναι απερίγραπτος και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα