27 Απριλίου 2024

    Νέα ανακάλυψη: Η διάγνωση ψυχικών διαταραχών μέσω ανάλυσης αίματος”

    Ερευνητές του Κέντρου Παίδων Johns Hopkins έχουν προχωρήσει σε μια ανακάλυψη που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης των ψυχικών διαταραχών. Μέσω μιας καινοτόμου εξέτασης αίματος, αναλύοντας το γενετικό υλικό, μπορεί να εντοπίσει τις αλλαγές που συνδέονται με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η επιληψία. Η εξέταση αυτή επικεντρώνεται στα εξωκυτταρικά κυστίδια του αίματος, τα οποία μεταφέρουν αγγελιοφόρο RNA και αντανακλούν τη γονιδιακή δραστηριότητα στον ιστό προέλευσής τους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μέθοδος θα οδηγήσει σε έγκαιρες παρεμβάσεις και πρόληψη σοβαρών καταστάσεων, όπως η αυτοχειρία.

    Παράλληλα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έχουν πρωτοπορήσει στον τομέα της διάγνωσης της διπολικής διαταραχής. Χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος σε συνδυασμό με μια διαδικτυακή ψυχιατρική αξιολόγηση, κατάφεραν να διαγνώσουν με ακρίβεια ένα σημαντικό αριθμό περιπτώσεων διπολικής διαταραχής. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισης της πάθησης, αποφεύγοντας τις λανθασμένες διαγνώσεις.

    Επιπλέον, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για την αντικειμενική μέτρηση των επιπέδων άγχους και την υπόδειξη θεραπευτικών επιλογών. Χρησιμοποιώντας ανάλυση βιοδεικτών RNA, το τεστ αυτό μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του άγχους, προσφέροντας μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση από την υποκειμενική αυτοαναφορά.

    Μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Yale, ανακαλύφθηκαν 170 γονίδια που συνδέονται με την κατάθλιψη. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος για τη διάγνωση της κατάθλιψης και την εξατομικευμένη θεραπεία. Επιπλέον, μια πρωτοποριακή μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντόπισε δείκτες αίματος που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτοκτονικές σκέψεις σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και πιο προσαρμοσμένες στρατηγικές θεραπείας.

    Αυτές οι νέες μεθόδοι διάγνωσης μέσω εξέτασης αίματος ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ανίχνευση ψυχικών διαταραχών. Με τη χρήση βιολογικών υποκειμένων και γονιδιακής ανάλυσης, αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να προσφέρουν πιο ακριβείς και εξατομικευμένες θεραπευτικές προτάσεις, βοηθώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα