27 Απριλίου 2024

    Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τις σχέσεις μας: Η αιτία που παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας”

    Οι ορμόνες και η επίδρασή τους στις σχέσεις μας είναι ένα θέμα που σπάνια συζητιέται, αλλά επηρεάζει σημαντικά τις συνδέσεις μας με τους φίλους και τους συγγενείς μας. Πολλές φορές, όταν γνωρίζουμε έναν νέο σύντροφο, απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και μας αγαπούν, χωρίς να το προσέξουμε. Μήπως φταίνε οι ορμόνες μας για αυτή την απομάκρυνση;

    Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν όταν ξεκινάμε μια νέα σχέση μπορούν να έχουν καθοριστική επίδραση στην αιτιολογία της παραμέλησης των παλιών σχέσεων μας. Συγκεκριμένα, η αύξηση στα επίπεδα ντοπαμίνης – του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή – μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία και ενεργοποιεί το σύστημα προσκόλλησης στον εγκέφαλό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση των υπολοίπων σχέσεων μας, καθώς επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στον νέο μας σύντροφο.

    Επιπλέον, οι ορμόνες του φύλου μας, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορούν και αυτές να επηρεάσουν την επιλογή και την έλξη προς τους συντρόφους μας. Ειδικότερα, οι αυξημένες ορμονικές επίπεδα μπορεί να μας καθοδηγήσουν προς συντρόφους με χαρακτηριστικά που συνδέονται με αυξημένη αναπαραγωγική ικανότητα. Αυτή η βιολογική ορμή μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ορμονικές προτιμήσεις μας.

    Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτήν την επίδραση των ορμονών μας στις σχέσεις μας και να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στο νέο και το παλιό. Μερικές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε τις φιλικές μας σχέσεις είναι:

    – Να προγραμματίσουμε χρόνο αποκλειστικά για τους φίλους μας και να τον τιμήσουμε. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύντομο τηλεφώνημα κάθε εβδομάδα ή ένα εβδομαδιαίο ραντεβού για brunch. Είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στις φιλικές μας σχέσεις και να τις συμπεριλάβουμε ενεργά στο πρόγραμμά μας.

    – Να είμαστε παρόντες όταν είμαστε με τους φίλους μας και να ακούμε πραγματικά τι έχουν να πουν. Ας αφήσουμε τα τηλέφωνα στην άκρη και ας τους δείξουμε ότι το ενδιαφέρον μας είναι γι’ αυτούς. Ας βεβαιωθούμε ότι ο καθένας έχει ίσο χρόνο ομιλίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι ακούμε με προσοχή.

    – Να ανταποκρινόμαστε στα μηνύματα και τις κλήσεις των φίλων μας. Ας μην παραμελούμε αυτές τις επικοινωνίες για χάρη του νέου μας συντρόφου. Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον κανονικό ρυθμό μας και ας απαντάμε στα μηνύματα με προσοχή και αμοιβαίο σεβασμό.

    – Να είμαστε ειλικρινείς με τους φίλους μας και να τους εξηγήσουμε την κατάστασή μας και πώς νιώθουμε. Αν είναι καλοί φίλοι, θα καταλάβουν και θα στηρίξουν την ανάγκη μας για ισορροπία στις σχέσεις μας.

    Η αναγνώριση αυτής της επίδρασης των ορμονών μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ισορροπημένες και υγιείς σχέσεις με τους φίλους και τους συγγενείς μας, παράλληλα με την ανάπτυξη μιας νέας σχέσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητά μας είναι τα βασικά συστατικά για τη διατήρηση μιας σχέσης, είτε ερωτικής είτε φιλικής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα