27 Απριλίου 2024

    Πώς ο Κακός Ύπνος Επηρεάζει την Ψυχική Υγεία των Εφήβων”

    ΝέοΠρόσφατα στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ανησυχητική έκθεση από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των Ηνωμένων Πολιτειών, που δείχνει ότι περίπου το 80% των εφήβων δεν κοιμάται αρκετές ώρες την νύχτα λόγω κατάθλιψης. Το ένα τρίτο αυτής της νεαρής ηλικίας πληθυσμού αναφέρει ότι αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα, ενώ το 75% τους δηλώνει ότι ο κακός ύπνος έχει επιδεινώσει την ψυχική τους υγεία. Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το 73% αυτών των εφήβων αναφέρει αρνητική επίδραση της συναισθηματικής τους ευημερίας, όταν δεν παίρνουν τις συνηθισμένες τους ώρες ύπνου.

    Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ποσότητας και ποιότητας του ύπνου και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Περίπου το 25% των εφήβων ήταν ανικανοποίητοι με την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτοί οι νέοι είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους που ήταν ικανοποιημένοι με τον ύπνο τους. Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οι έφηβοι περνούν κρίσιμη περίοδο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, και είναι ήδη πιο ευαίσθητοι σε συναισθηματικές και κοινωνικές εμπειρίες.

    Ο κακός ύπνος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία των εφήβων, αλλά μπορεί επίσης να είναι ο υπαιτιος για την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του άγχους ή ακόμα και της κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου. Απλά σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν δεν κοιμάστε αρκετά… Νευρικοί; Θυμωμένοι; Ακατάστατοι; Γεμάτοι σύγχυση; Ο κακός ύπνος καθιστά τα καλά πράγματα να φαίνονται… λιγότερο καλά και τα κακά, ακόμα χειρότερα. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι έφηβοι μας, ειδικά τώρα που ο δικός τους εγκέφαλος είναι ήδη ευαίσθητος σε συναισθηματικές και κοινωνικές εμπειρίες.

    Οι ειδικοί υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η κατάσταση ψυχικής υγείας των εφήβων επηρεάζεται εν μέρει από τη συνεχή έκθεσή τους στα κοινωνικά μέσα και τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 που τους ανάγκασε να παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι από τους συνομήλικούς τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την ανάγκη των νέων μας για επαρκή ύπνο και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Ενδεχομένως, είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθούν περισσότερες προγραμματισμένες ώρες ύπνου στα σχολεία, που θα βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας υγιούς ανάπτυξης για τους εφήβους μας. Ας φροντίσουμε να τους προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση και να αποκτήσουν έναν υγιή ύπνο που θα συμβάλει στην ευημερία τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα