27 Απριλίου 2024

    Σχέση: Η επικοινωνία σε έναν γάμο διαρκείας – Πόσα προνόμια προσφέρει

    Η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας σχέσης και μιας ευτυχισμένης ζωής. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος που επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας μπορεί να είναι ένας κλειδί για τη διατήρηση μιας δυνατής σχέσης. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα από το πανεπιστήμιο Lorand στην Ουγγαρία ανακάλυψε ότι οι παντρεμένοι ζευγάρια αρχίζουν να αναπτύσσουν παρόμοιους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behavior Science, οι ερευνητές εξέτασαν 46 παντρεμένα ζευγάρια που είχαν ένα σκύλο και ένα μωρό. Αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου και την συναισθηματική κατάσταση κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι χρησιμοποιούν πιο έντονες κινήσεις του προσώπου και πιο υπερβολικές κινήσεις του στόματος. Αυτή η είδηση θα μπορούσε να είναι ευχάριστη για εσάς που ο γάμος σας αντέχει στο χρόνο, αφού είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που σας προσφέρει.

    Όμως, αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα που προσφέρει ένας γάμος διαρκείας. Πολλές άλλες έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη ενός σταθερού γάμου στην υγεία και τον ευζωισμό. Για παράδειγμα, μια δεκαετής έρευνα από το περιοδικό Health Psychology αποκάλυψε ότι οι παντρεμένες γυναίκες έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα σε σύγκριση με τις ελεύθερες ή χήρες γυναίκες. Επιπλέον, ένας άλλος ξεχωριστός δείκτης υγείας είναι ότι οι παντρεμένοι έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους εργένηδες.

    Επιπλέον, μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανέδειξε ότι οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν μετά από διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τους παντρεμένους. Επίσης, έρευνα από τον Καναδά και το Λουξεμβούργο δείχνει ότι οι παντρεμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου προβληματίζεται ότι οι ανύπαντροι έχουν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

    Αλλά ο γάμος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία, αλλά και την ψυχολογία. Υπάρχει σημαντική έρευνα που υποστηρίζει ότι ένας αρμονικός γάμος μπορεί να μειώσει το άγχος. Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η χαμηλή κορτιζόλη, η ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, και η αύξηση της πίεσης του αίματος είναι απαραίτητες για να παραμείνουμε ήρεμοι. Έτσι, εάν είμαστε ικανοποιημένοι στην προσωπική μας ζωή και έχουμε μια σταθερή σχέση, τότε είναι πιθανό να είμαστε πιο χαλαροί και αγχώδεις.

    Πέρα από την υγεία και την ευημερία, ο γάμος μπορεί επίσης να συμβάλει στην μακροζωία. Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια και την ιατρική σχολή του City University της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι οι παντρεμένοι ζουν μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους. Το γεγονός ότι ένας σύντροφος παίρνει φροντίδα και ενθαρρύνει τον άλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μακροζωία.

    Γενικά, ο γάμος δίνει πολλά προνόμια και οφέλη. Από τη στιγμή που απευθύνεστε στον σύντροφό σας με πιο έντονες κινήσεις και επικοινωνείτε με αμοιβαίο ενδιαφέρον και αγάπη, δημιουργείτε μια ισχυρή βάση για μια διαρκή και ευτυχισμένη σχέση. Εάν διατηρήσετε αυτήν την ειλικρίνεια και ανοιχτή επικοινωνία, τότε μπορείτε να απολαύσετε έναν γάμο που διαρκεί, με πολλά προνόμια και οφέλη που προσφέρει.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα