26 Απριλίου 2024

    8 ερωτήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στα παιδιά μας

    Τίτλος: Μια επικοινωνία που μας φέρνει πιο κοντά στα παιδιά μας

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους, τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση να είναι εκφραστικά και ανοιχτά. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν και φτάνουν στην εφηβεία, συνήθως απομακρύνονται και γίνονται πιο δύσκολα στην επικοινωνία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όσο είναι ακόμα μικρά, να γνωρίζουμε καλύτερα τα παιδιά μας, ώστε να αναπτύξουμε μια ισχυρή σχέση μαζί τους στο μέλλον.

    Εδώ είναι ορισμένες ερωτήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας:

    1. “Ποια είναι η γνώμη σου για τον εαυτό σου; Τι σε κάνει ξεχωριστό;” Αυτή η ερώτηση μας επιτρέπει να μάθουμε πώς το παιδί μας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και ποιες είναι οι ασθένειές του και οι δυνατότητές του. Μας δίνει επίσης μια καλύτερη εικόνα για το πώς νιώθει και το επίπεδο της αυτοεκτίμησής του.

    2. “Ποιες τρεις επιθυμίες θα έκανες αν μπορούσες;” Αυτή η ερώτηση μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί μας, καθώς οι επιθυμίες του αντανακλούν τις φιλοδοξίες του. Θα ανακαλύψουμε νέες πτυχές της προσωπικότητάς του, τις αξίες που τον καθοδηγούν και τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του ως ενήλικα.

    3. “Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα σχολική χρονιά; Πώς σκέφτεσαι να τους πετύχεις;” Αυτή η ερώτηση ενθαρρύνει το παιδί να σκεφτεί τους στόχους που θέλει να επιτύχει στο σχολείο και πώς μπορεί να τους πραγματοποιήσει. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε και να το ενθαρρύνουμε, βοηθώντας το να βρει τρόπους για να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους.

    4. “Πώς σου αρέσει να περνάς χρόνο και να διασκεδάζεις;” Με αυτή την ερώτηση μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς αρέσει στο παιδί μας, ώστε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του και να τον ευχαριστούμε.

    5. “Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σου;” Με αυτή την ερώτηση μπορούμε να μάθουμε για τι ανησυχεί το παιδί μας και να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις.

    6. “Πώς σου φαίνεται το σχολείο;” Αυτή η ερώτηση μας δίνει μια ιδέα για το πώς τα πηγαίνει το παιδί μας στο σχολείο και αν αντιμετωπίζει προβλήματα ή δυσκολίες. Επίσης, μας βοηθά να μάθουμε για την κοινωνική του ζωή και τη σχέση του με συμμαθητές και δασκάλους.

    7. “Έχεις κάτι για το οποίο ντρέπεσαι;” Αυτή η ερώτηση μας βοηθάει να μάθουμε για τα πράγματα που κάνουν το παιδί μας να ντρέπεται και να το βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσει.

    8. “Τι πράγμα θα έκανες για να πεις μπράβο στον εαυτό σου;” Με αυτή την ερώτηση ενθαρρύνουμε το παιδί να σκεφτεί τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του και τις επιτυχίες του. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του και έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε όλο και καλύτερα.

    Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ μας. Έτσι, θα μπορούμε να τους υποστηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να επιτύχουν τους στόχους τους στη ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα