8 Μαΐου 2024

    Γερμανία: Ο αυξημένος αριθμός ξένων γιατρών αντιμετωπίζει προκλήσεις στο υγειονομικό σύστημα”

    Παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ξένων γιατρών που εργάζονται στην Γερμανία προκειμένου να αντισταθμίσουν την έλλειψη γιατρών στο υγειονομικό της σύστημα. Το 2023, ο αριθμός αυτός έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, οι Έλληνες γιατροί αποτελούν το 25% του συνολικού αριθμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, στο τέλος του προηγούμενου έτους, οι γιατροί από το εξωτερικό ανήλθαν σε 63.763, σε σύνολο 421.000 γιατρών που εργάζονται στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2013, όπου ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 30.000 και το 1993, όπου ήταν σχεδόν 10.000. Οι πιο πολλοί γιατροί με ξένο διαβατήριο προέρχονται από τη Συρία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Τουρκία.

    Παρόλα αυτά, η αυξημένη παρουσία ξένων γιατρών προκαλεί προβλήματα, ιδιαίτερα εξαιτίας της έλλειψης γνώσης της γερμανικής γλώσσας. Ο γενικός διευθυντής της κρατιδιακής ιατρικής ένωσης Ρηνανίας – Παλατινάτου, Γιούργκεν Χόφαρτ, υπογραμμίζει το γεγονός ότι συχνά προκύπτουν παρεξηγήσεις που μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς. Είναι συνηθισμένο παράδειγμα ο γιατρός να εξετάζει το στομάχι αντί για το έμφραγμα, εξαιτίας των παραφθορών στη γερμανική γλώσσα. Ο προβληματισμός του κ. Χόφαρτ είναι ότι αναμένεται αύξηση αυτού του προβλήματος στα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των ξένων γιατρών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοπικές ανάγκες της Γερμανίας δεν επαρκούν και δεν μπορούν να καλυφθούν από εγχώριους φοιτητές Ιατρικής. Επιπλέον, από τους 11.000 αποφοίτους γερμανικών ιατρικών σχολών ετησίως, ένα σημαντικό ποσοστό δεν εργάζεται στον κλάδο ή στη χώρα.

    Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών, Όιγκεν Μπρίς, επισημαίνει ότι η καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση για την εργασία των γιατρών στη Γερμανία. Συνεπώς, απαιτείται η γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο C1, παράλληλα με την καλή γνώση της καθομιλουμένης, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών. Το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση θεωρεί ότι η ένταξη ξένων γιατρών στο γερμανικό υγειονομικό σύστημα μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις, αφού ο κλάδος δεν απέχει από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα