8 Μαΐου 2024

    Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Καινοτομία ή λαϊκισμός;

    Από την προηγούμενη Τρίτη, τα απογευματινά χειρουργεία έχουν γίνει μια πραγματικότητα στο ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας. Αυτή η καινοτόμος διαδικασία, που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα. Η διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας των χειρουργείων και με πληρωμή έχει πραγματοποιηθεί σε περίπου 12 ασθενείς. Αυτή η πρωτοβουλία έχει αντιμετωπιστεί με αντιπαραθέσεις από υγειονομικούς που υποστηρίζουν ότι διακυβεύεται ο χαρακτήρας του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, αλλά και από εκείνους που υποστηρίζουν τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου εντός του εθνικού συστήματος υγείας, προσφέροντας προσιτή υπηρεσία σε ασθενείς που μπορούν να την πληρώσουν και αυξησε το εισόδημα τους νόμιμα.

    Οι πρώτοι τέσσερις ασθενείς που χειρουργήθηκαν έλαβαν δωρεάν επέμβαση στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων, για να γιορτάσει το υπουργείο Υγείας την έναρξη του θεσμού αλλά και ως προαναγγελία 50.000 δωρεάν χειρουργείων. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν μπορέσαν να πληρώσουν την αντίστοιχη οικονομική εισφορά που προβλέπεται από το υπουργείο Υγείας. Αυτές οι ανακοινώσεις έγιναν μέσα από τα social media από την ηγεσία του υπουργείου, η οποία παραβρέθηκε στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Παρά τις ανταγωνιστικές τιμές που επιβάλλονται για τις επεμβάσεις εντός του εθνικού συστήματος υγείας και εκτός των πρωινών ωρών, το κόστος είναι σημαντικό για τους πολίτες. Οι 103.000 ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής εδώ και μήνες ή ακόμα και χρόνια γνωρίζουν καλά αυτήν την κατάσταση.

    Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, πριν ακόμη εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις αμοιβές των επαγγελματιών υγείας και τα κόστη για τους πολίτες, είχε ανακοινωθεί μια καινοτόμος λεπτομέρεια της διαδικασίας. Τα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία θα έπρεπε να γίνουν δωρεάν, με το υπουργείο Υγείας να δαπανά 60 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, προτεραιοποιώντας τις περιπτώσεις που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για περισσότερο από 12 μήνες. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ αναλυτικός σχεδιασμός ή υλοποίηση αυτής της ιδέας. Η πρόταση θα υποβληθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προς έγκριση στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδης, σε ένα συνέδριο την περασμένη Παρασκευή.

    Ωστόσο, ανεξαρτήτως από το αν η πρόταση για τη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων εγκριθεί ή όχι, παρατηρείται έντονος λαϊκισμός στην επεξεργασία του θέματος. Η προσφορά των 50.000 δωρεάν χειρουργείων παρουσιάζεται ως συνοδευτικό μέτρο των απογευματινών χειρουργείων και ως ένας τρόπος να καταστεί πιο αποδεκτή αυτή η “περίεργη” πολιτική απόφαση. Επιπλέον, αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται για να κερδίσει την υποστήριξη των πολιτών με σκοπό να ικανοποιηθούν οι αντιδράσεις και οι προσδοκίες των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, παίζοντας με την υγεία τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα