9 Μαΐου 2024

    Δωρεάν ελέγχοι για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας- Έναρξη προγράμματος εντός του Μαρτίου

    Νέο πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας

    Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μετά από πολλές καθυστερήσεις, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος δημοσιεύτηκε, και περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες θα επωφεληθούν από αυτό. Σκοπός αυτής της δράσης είναι η πρόληψη και η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου της μήτρας. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου.

    Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι Έλληνες και ξένες γυναίκες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Προϋποθέσεις για να επωφεληθούν από τις εξετάσεις είναι να είναι μεταξύ 21-65 ετών, να έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), να μην έχουν υποστεί ολική ή μερική υστερεκτομή λόγω καρκίνου, και να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του σώματος της μήτρας. Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία της κάθε γυναίκας, απαιτείται να μην έχει πραγματοποιήσει εξετάσεις PAP-TEST ή HPV-DNA TEST κατά τα συγκεκριμένα ημερολογιακά έτη πριν από την έναρξη της πρόσκλησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    Η διαδικασία περιλαμβάνει την παραπομπή των γυναικών για εξετάσεις PAP-TEST ή HPV-DNA TEST, ανάλογα με την ηλικία τους. Οι παραπομπές αυτές θα εκδίδονται αυτόματα και οι γυναίκες θα ενημερώνονται μέσω SMS. Η ισχύς των παραπομπών θα είναι έξι μήνες. Όσες γυναίκες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής ήδη ενημερώνονται για την αυτόματη έκδοση των παραπομπών μέσω SMS ή ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι υπόλοιπες δικαιούχες μπορούν να αιτηθούν την έκδοση της παραπόμπης από μια δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας της επιλογής τους.

    Εάν κατά τη διενέργεια των εξετάσεων PAP-TEST ή HPV-DNA TEST εντοπιστεί κάποιο εύρημα που απαιτεί περαιτέρω εξετάσεις, θα εκδίδονται παραπομπές για κολποσκόπηση και βιοψία. Οι παραπομπές αυτές θα έχουν ισχύ τριών μηνών.

    Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας. Οι δομές αυτές θα λαμβάνουν αποζημίωση από το Υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα σε αυτές τις δομές περιλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, και ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες. Οι δαπάνες για το πρόγραμμα καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Αυτό το νέο πρόγραμμα πρόληψης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία της γυναικείας υγείας και την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας. Ελπίζουμε ότι η επιτυχής υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα συμβάλει στη μείωση των περιστατικών καρκίνου και θα προσφέρει ένα υγιέστερο μέλλον για τις γυναίκες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα