13 Μαΐου 2024

    Επιτυχής τεχνητή γονιμοποίηση σε νότιο λευκό ρινόκερο: Ένα βήμα προς τη διάσωση ενός απειλούμενου είδους

    Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιτύχουν την τεχνητή γονιμοποίηση ενός θηλυκού νότιου λευκού ρινόκερου. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την προσπάθεια διάσωσης των βορείων λευκών ρινοκερών, που απειλούνται με εξαφάνιση. Μετά από μια πολυετή προσπάθεια, ομάδα Γερμανών επιστημόνων κατάφερε να γίνει έγκυο ένα θηλυκό νότιο λευκό ρινόκερο με τη χρήση της τεχνητής γονιμοποίησης.

    Ο επικεφαλής του προγράμματος, Τόμας Χίλντεμπραντ, δήλωσε πως αυτή η επιτυχία ήταν κάτι αδύνατο στο παρελθόν. Ωστόσο, το επόμενο βήμα για την ομάδα των επιστημόνων είναι να επιτύχουν τη γονιμοποίηση μιας νότιας λευκής ρινοκερίνας με ένα έμβρυο βόρειου λευκού ρινόκερου. Αυτό προϋποθέτει τη χρήση προκατεψυγμένου σπέρματος και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυομισι χρόνια.

    Οι τελευταίοι δυο βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, οι οποίοι είναι η Νατζίν και η κόρη της Φατού, είναι πολύ ηλικιωμένες για να φέρουν εις πέρας μια εγκυμοσύνη. Το αρσενικό του είδους, ο Σουδάν, επίσης πέθανε το 2018. Επομένως, η τεχνητή γονιμοποίηση αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη διάσωση αυτού του είδους.

    Παρότι η εγκυμοσύνη των ρινοκερών διαρκεί περίπου 16 μήνες, η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι η τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη διάσωση και άλλων απειλούμενων ειδών, όπως ο ρινόκερος της Σουμάτρας. Η λαθροθηρία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αίτια μείωσης του πληθυσμού των ρινοκερών τα τελευταία 50 χρόνια.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη διάσωση των ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Με την υιοθέτηση νέων και καινοτόμων τεχνικών, η επιστημονική κοινότητα δείχνει τη δέσμευσή της για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα