9 Μαΐου 2024

    Η αόρατη δολοφόνος ατμοσφαιρική ρύπανση: Πάνω από 1 εκατομμύριο θάνατοι ετησίως

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας αόρατος και σιωπηλός δολοφόνος που προκαλεί πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Planetary Health και αποκαλύπτουν την σοβαρή επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας.

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαρκέσει μόνο για λίγες ώρες ή ημέρες, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 429 πρόωρους θανάτους και 3.230 εισαγωγές σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αυστραλία το 2019-20.

    Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που απεικονίζει τις παγκόσμιες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM 2.5. Η έρευνα κατέδειξε ότι το ένα πέμπτο των θανάτων σε πολυπληθείς και μολυσμένες αστικές περιοχές προέρχεται από την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής είναι οι περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Η Ευρώπη επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 αποδίδονται στην ρύπανση από μικροσωματίδια PM2,5. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε σχέση με το 2020, όπου αναφερόταν ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Οι κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η κυκλοφορία, η βιομηχανία, η οικιακή θέρμανση και η γεωργία. Ο αντίκτυπος της ρύπανσης είναι ιδιαίτερα αισθητός στις φτωχότερες κοινότητες. Επομένως, η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

    Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο ένας δολοφόνος, αλλά και ένας κλέφτης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η ατμοσφαιρική ρύπανση «κλέβει» 2,3 χρόνια από το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από τις απώλειες που προκαλούνται από τη χρήση προϊόντων καπνού και τον υποσιτισμό.

    Είναι επείγον η αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Η μείωση της ρύπανσης απαιτεί συνεργασία από όλες τις κοινότητες και τους τομείς της κοινωνίας. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη μας από αυτήν την αθέμιτη απειλή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα