12 Μαΐου 2024

    Κρίσιμη κατάσταση για την 17χρονη μαθήτρια με αλλεργική αντίδραση: Η σημασία της άμεσης ειδοποίησης του ΕΚΑΒ

    Παραβλέποντας την άμεση ειδοποίηση του ΕΚΑΒ, η εξέλιξη της αλλεργικής αντίδρασης μιας 17χρονης μαθήτριας στην Κρήτη μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική. Τονίζοντας την σημασία των άμεσων και σωστών αντανακλαστικών σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, κ. Ανέστης Κιούλπαλης, επισήμανε πως η έκβαση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν είχε ειδοποιηθεί άμεσα το ΕΚΑΒ.

    Η 17χρονη μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου είχε γνωστή αλλεργία στα γαλακτοκομικά και είχε λάβει ενέσεις αδρεναλίνης από ειδικούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Κιούλπαλης, η αδρεναλίνη μόνη της δεν είναι απολύτως ασφαλής και σε περιπτώσεις έντονης αλλεργικής αντίδρασης, η άμεση ειδοποίηση του ΕΚΑΒ είναι απαραίτητη για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

    Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, η 17χρονη πήγε στο δωμάτιό της για να κάνει την ένεση αδρεναλίνης και βρέθηκε αναίσθητη. Παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης από την καθηγήτρια και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε και διακομίστηκε διασωληνωμένη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου επί δέκα λεπτά προσπαθήθηκε να επαναφερθεί. Τη στιγμή αυτή, η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη καθώς αντιμετωπίζει ενδοκράνια πίεση λόγω του οιδήματος.

    Οι γιατροί που τη φροντίζουν ελπίζουν ότι όταν υποχωρήσει το οίδημα, θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας της. Ωστόσο, το εγκεφαλικό οίδημα που προκαλείται από ανοξαίμια έχει δυσοίωνη πρόγνωση και όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο πιο αβέβαιη γίνεται η εξέλιξη. Παρόλα αυτά, οι γονείς της κοπέλας είναι ενήμεροι για την κατάστασή της και όλοι ελπίζουν σε θετική εξέλιξη.

    Η περίπτωση αυτή υπενθυμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης και τήρησης των σωστών πρωτοβουλιών σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών. Αντί να εγκαταλείπονται στην αδρεναλίνη μόνο, πρέπει να ειδοποιείται άμεσα το ΕΚΑΒ για να παρέμβει άμεσα και να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων με σοβαρές αλλεργίες. Όσο πιο γρήγορα είναι η αντιμετώπιση, τόσο αποτελεσματική θα είναι.

    Ελπίζουμε και ευχόμαστε για το καλύτερο στην 17χρονη μαθήτρια και ευελπιστούμε ότι η κατάστασή της θα βελτιωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα