27 Απριλίου 2024

    Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Απίστευτες εικόνες από την εξέλιξη του φαινομένου

    Για ακόμη μια φορά, το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες στην Ισλανδία, εξερράγη και εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψαν τη στιγμή της έκρηξης. Η πύρινη λάβα εκτοξεύτηκε στον αέρα, δημιουργώντας ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς και δύναμης. Οι αρχές της Ισλανδίας είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες για την πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Αυτή είναι η έβδομη έκρηξη που σημειώνεται από το 2021 και οι επιπτώσεις της είναι ανυπολόγιστες.

    Η προηγούμενη έκρηξη στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές, καθώς η λάβα είχε καταστρέψει δρόμους και αγωγούς, αφήνοντας χωρίς θέρμανση χιλιάδες ανθρώπους. Σε προηγούμενες έκρηξεις του ηφαιστείου τον Ιανουάριο, η λάβα είχε καίει σπίτια σε μια αλιευτική κωμόπολη. Οι αρχές είναι ανυπόμονες για την εξέλιξη του ηφαιστείου και προσπαθούν να προφυλάξουν τους κατοίκους από τις αρνητικές επιπτώσεις.

    Τα ηφαίστεια στην Ισλανδία είναι πολύ συχνά φαινόμενα λόγω της θέσης της χώρας ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες. Η κίνηση αυτών των πλακών προς αντίθετες κατευθύνσεις οδηγεί σε σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Παρόλο που οι εκρήξεις στην χερσόνησο Ρέικιανες είναι συνήθως περιορισμένων διαστάσεων και δεν προκαλούν μεγάλη διασπορά στάχτης στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανή η συνέχειά τους για δεκαετίες. Έτσι, οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή αναχωμάτων για να αποκρούσουν τη ροή της φλεγόμενης λάβας από κατοικίες και υποδομές.

    Η Ισλανδία φιλοξενεί περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια στο έδαφός της. Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyafjallajokull είχε καλύψει με σύννεφα στάχτης περιοχές της Ευρώπης, ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Είναι προφανές ότι η Ισλανδία παραμένει μια χώρα με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τις αρχές να παίρνουν μέτρα για την προστασία των κατοίκων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα