9 Μαΐου 2024

    Νέα πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά: Ποιες χώρες ξεχωρίζουν στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων

    Μια ερευνητική μελέτη αποκαλύπτει ποιες χώρες ξεχωρίζουν στις συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Πρόσφατα δεδομένα για τη χρήση αντικαταθλιπτικών ανά κεφαλή δείχνουν ότι η Ισλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα. Η μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, ανέλυσε τον αριθμό των συνταγογραφήσεων που εκδόθηκαν σε 22 χώρες. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 161,1 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 άτομα, πράγμα που αντιστοιχεί σε έναν στους έξι κατοίκους. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 139 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 και ο Καναδάς με 130 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 κατοίκους.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 110 συνταγογραφήσεων ανά 1.000 άτομα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί στην έβδομη θέση με 108 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 Βρετανούς. Όσον αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται στην 12η θέση με 70 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 κατοίκους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση της Ισλανδίας στην κορυφή της λίστας δεν οφείλεται μόνο στους σκοτεινούς και κρύους χειμώνες της χώρας, αλλά και στο γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων εκεί είναι αρκετά χαμηλές. Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι τιμές στην Ισλανδία είναι επτά φορές φθηνότερες από τη θεραπεία, γεγονός που εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

    Από άλλη άποψη, η Νότια Κορέα βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας, με μόλις 27 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Οι ερευνητές εξηγούν αυτό το χαμηλό ποσοστό με το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν είναι ευρέως διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health, οι Νοτιοκορεάτες τείνουν να θεωρούν την κατάθλιψη ως ένδειξη αδυναμίας, προκαλώντας ένα ξεχωριστό πρόβλημα.

    Παρόλα αυτά, η πρωτιά της Ισλανδίας στη σχετική κατάταξη δεν πρέπει να αποδίδεται μόνο στις συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Όπως ανακοίνωσε η “Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας” το 2023, η Ισλανδία κατατάχθηκε ως η τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, μετά τη Φινλανδία και τη Δανία. Η έκθεση επισημαίνει το υψηλότερο “αίσθημα κοινωνικής υποστήριξης” και το δεύτερο υψηλότερο σκορ “γενναιοδωρίας” στην Ισλανδία.

    Συνολικά, η έρευνα αυτή αναδεικνύει τις χώρες που ξεχωρίζουν στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και προσφέρει ενδιαφέροντα δεδομένα για την κατανόηση της κατάθλιψης και της ανάλογης θεραπείας σε διεθνές επίπεδο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα