9 Μαΐου 2024

    Νέο Σχέδιο Νόμου Υγείας: Ιατρικοί Σύλλογοι αντιτίθενται σε πειθαρχική παρέμβαση και εκτέλεση ιατρικής πράξης από φαρμακεία

    Μια ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με τους Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων της χώρας, για το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα τις δράσεις δημόσιας υγείας και τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε34 του Σχεδίου Νόμου που αφορά την πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

    Ο έγκριτος νομικός κ. Λάμπρος Γεωργακόπουλος επεσήμανε ότι η εν λόγω ρύθμιση αντιβαίνει ουσιαστικά το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, καθώς επιτρέπει την επαναληπτική πειθαρχική δίωξη ακόμα και αν έχει ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από άλλο όργανο. Αυτό αντιστρατεύει την αρχή του ne bis in idem, δηλαδή ότι κανείς δεν διώκεται για το ίδιο αδίκημα δεύτερη φορά, καθώς και την διάταξη του άρθρου 320 παρ. 12 του νόμου 4512/2018 που ορίζει ότι μπορεί να επιβληθεί μόνο μία πειθαρχική ποινή. Επιπλέον, αντιβαίνει στην αρχή της πανανθρώπινης αρχής, δηλαδή ότι κάθε άνθρωπος υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Ιατρικού Συλλόγου για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, αποφασίστηκε ομόφωνα η απόσυρση των περιοχών του Σχεδίου Νόμου που αφορούν την πειθαρχική παρέμβαση και άλλες θεμελιώδεις διατάξεις, καθώς θεωρούνται αντίθετες προς τα ιατρικά δικαιώματα και αυθαιρετά περιοριστικές για τους ιατρούς. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων αντιτίθενται στο άρθρο 7 του Σχεδίου Νόμου που αφορά τον χαρακτήρα του ΕΣΥ και την αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του με πλήρη αναβάθμιση των μισθολογικών τους απολαβών.

    Επιπλέον, αντιτίθενται στο άρθρο 34 του Σχεδίου Νόμου που επιχειρεί να περιορίσει την αυτοτέλεια των Ιατρικών Συλλόγων και πιθανώς να επηρεάσει την ανεξαρτησία των εκλεγμένων εκπροσώπων των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΙΣ. Τέλος, αντιτίθενται στο άρθρο 48 που επιτρέπει την εκτέλεση ιατρικής πράξης από φαρμακεία για τη διενέργεια εμβολιασμών, θεωρώντας το ανεπαρκές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

    Σε απόφασή τους, οι Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων ζητούν ομόφωνα την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων και την επανεξέταση του Νέου Σχεδίου Νόμου. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός Συντονιστικού Οργάνου με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του ιατρικού κόσμου. Η αντίφαση αυτή για τις διατάξεις του Νέου Σχεδίου Νόμου αποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο και συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη ρύθμιση για τον τομέα της υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα