8 Μαΐου 2024

    Οι άθλοι των Εβραίων και ο “Αγγελος του Θανάτου”

    ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ
    Η Θεσσαλονίκη, μια πολυπολιτισμική πόλη που καταγραφεί μέσα από τις μνήμες μου. Είμαι γεννημένη και μεγαλωμένη εδώ, σε ένα κέντρο που πονέσαμε από τη δράση των Ναζί. Οι εβραϊκές οικογένειες, οι συμμαθήτριες μου, οι γείτονες δημιούργησαν ένα πολιτιστικά ποικιλόμορφο περιβάλλον γύρω μου. Μέσα από αυτήν την εμπειρία εργάστηκα για να κατανοήσω την ιστορία, τις παραδόσεις και τις μουσικές αυτού του μερίδας του πληθυσμού, που ανέρχεται περίπου στο 40% της πόλης.

    ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ
    Στην πρώτη χρονιά της Δραματικής Σχολής μου, η δασκάλα Λίνα Λαμπράκη μου έδωσε να μελετήσω το έργο “Η Εβραία” του Bertolt Brecht. Ήταν μια δύσκολη πρόκληση για ένα 18χρονο κορίτσι, αλλά παρόλα αυτά προσπάθησα να το αντιμετωπίσω με αποφασιστικότητα.

    ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΙΤΟΣ
    Μετά από χρόνια, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στη θεατρική σκηνοθεσία στην Αμερική, επέστρεψα σε αυτό τον δαιδαλώδη κόσμο του Brecht. Είδα ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα, διάβασα για τη ναζιστική προπαγάνδα και συμμετείχα σε σεμινάρια που εξερεύνησαν το θέατρο της προπαγάνδας.

    ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ
    Μια φορά, επισκέφθηκα το Oświęcim, γνωστό και ως Auschwitz, στην Κρακοβία. Οι μνήμες του παρελθόντος ξαναζωντάνεψαν. Ο δρόμος που ακολουθήσαμε με ενώνει με τον πόνο και τη δοκιμασία που βίωσαν οι άνθρωποι αυτού του μέρους.

    ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ
    Αντιμετωπίζω μεγάλες προκλήσεις καθώς εξερευνώ το θεατρικό έργο “Mengele” του local συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη. Το έργο αυτό μετατρέπεται σε ένα πολυδιάστατο έργο τέχνης που δημιουργεί μια αρμονική εμπειρία. Μελετάμε τις διάφορες πτυχές του και παρακολουθούμε τους μονοπάτιους που κρύβει αυτή η αλήθεια. Χάνομαι και ξεφεύγω από τον λαβύρινθο, αλλά συνεχίζω να περπατώ με την ελπίδα να ανακαλύψω την ουσία του έργου.

    ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΤΟΣ
    “Με συνοδεύουν δύο ηθοποιοί, που φωτίζουν το μονοπάτι και σβήνουν το φως. Αναζητούμε μαζί, ερευνούμε και ανακαλύπτουμε τον λαβύρινθο του θεατρικού έργου. Μπορεί να χαθούμε, να μπερδευτούμε, αλλά συνεχίζουμε να προχωρούμε. Οι διαδρομές μας αποτυπώνονται σε παρτιτούρες, πολύπλοκες και ποικίλες. Αναπαριστούμε τους ήρωες, καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, χορεύουν και αγαπιούνται, υφίστανται και τραυματίζονται.

    “Αν υπάρχεις, εγώ είμαι εδώ. Η Εσθήρ χρειάζεται τον Μέγκελε για να υπάρξει, και ο Μέγκελε χρειάζεται την Εσθήρ. Εξερευνούμε αυτήν τη σχέση και διακρίνουμε τον κόμβο του λαβύρινθου. Ο κόσμος μας εξαρτάται από την αλληλεπίδραση αυτών των δύο χαρακτήρων.

    “Όμως, χωρίς θεατές, το έργο μας δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειαζόμαστε τη συμβολή τους για να διαδώσουμε το φως αυτού του λαβυρίνθου του Τριαρίδη. Οι παραστάσεις μας θα ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στο Nous Creative Space, Black Box.”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα