8 Μαΐου 2024

    Ο γευστικός θησαυρός που φροντίζει για τον καρδιακό ρυθμό και προσδυναμώνει τον εγκέφαλο

    Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ορισμένοι από εμάς τα συλλέγαμε σαν θησαυροί κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, αναζητώντας τους κατάλληλους καρπούς. Άλλοι τα προσθέτουν στις σαλάτες ή τις σάλτσες πέστο για μια ξεχωριστή γλυκιά πινελιά. Όλοι όμως επωφελούνται από τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά των καρπών αυτών. Οι καρποί αυτοί αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ, που μπορεί να καταναλωθεί ωμός ή στημένος. Παρακάτω ανακαλύψτε τα τέσσερα βασικά τους οφέλη για την υγεία και ενισχύστε τη διατροφή σας, προσθέτοντάς τους όσο το δυνατόν πιο συχνά.

    1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

    Το πινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στους καρπούς αυτούς, έχει ιδιαίτερα οφέλη για την άριστη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα. Αν και ο μηχανισμός δεν έχει διασαφηνιστεί εντελώς, πειραματικές μελέτες σε ζώα έχουν αποδείξει ότι το πινολενικό οξύ οδηγεί το ήπαρ να απομακρύνει και να μεταβολίσει περισσότερη χοληστερόλη LDL από το αίμα.

    2. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων οι καρποί αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και, επομένως, στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στα υγιεινά λιπαρά, τις πολυφαινόλες ή το μαγγάνιο που περιέχουν οι καρποί αυτοί. Μόλις 28 γραμμάρια από αυτούς τους καρπούς παρέχει το 109% της ημερήσιας ανάγκης για μαγγάνιο, το οποίο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη σε 10.000 συμμετέχοντες.

    3. Βοηθούν στην ρύθμιση του βάρους

    Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στους καρπούς αυτούς, όπως η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά, βοηθά στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Παρ’ όλο που οι καρποί αυτοί περιέχουν αρκετές θερμίδες, η μέτρια κατανάλωσή τους δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους του σώματος.

    4. Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Οι καρποί αυτοί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ενίσχυση του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την γήρανση του και μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

    Ας προσθέσουμε αυτούς τους γλυκούς καρπούς στη διατροφή μας και ας επωφεληθούμε από τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρουν για την καρδιαγγειακή υγεία και την ανανέωση του εγκεφάλου μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα