9 Μαΐου 2024

    Ο νέος «εγκέφαλος ποπ κορν» και οι κοινωνικές πλατφόρμες: Το φαινόμενο που διασπά την προσοχή μας

    Τις τελευταίες δεκαετίες, η ικανότητά μας να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση και την προσοχή μας έχει μειωθεί δραματικά. Με τις ειδοποιήσεις του κινητού να μας αποσπούν συνεχώς από τις δραστηριότητές μας, είναι δύσκολο να μην αισθανθούμε την προσοχή μας να διασπάται. Όχι μόνο κατάφερε η τεχνολογία να εξουσιάσει τις ζωές μας, αλλά ο άνθρωπος έχει γίνει εθισμένος σε μια σειρά μικρών διεγερτικών που δεν τον αφήνουν να εστιάσει για πολλά δευτερόλεπτα.

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, η διάρκεια της προσοχής μας μειώνεται συνεχώς. Το 2003, η μέση διάρκεια ήταν δύο λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, ενώ το 2012 αυτόν τον χρόνο μειώθηκε στα 75 δευτερόλεπτα. Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει ακόμα περισσότερο, καθώς φτάνει τα 45 δευτερόλεπτα. Αυτή η διάσπαση προσοχής ονομάζεται «εγκέφαλος ποπ κορν» και περιγράφει την συνεχή αλλαγή της προσοχής μας από ένα θέμα σε ένα άλλο, παρόμοια με τις συνεχείς κινήσεις των κόκκων ποπ κορν σε μια σακούλα.

    Η χρήση των κοινωνικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζει ένα μεγάλο ρόλο σε αυτήν τη διάσπαση της προσοχής. Τα σύντομα βίντεο και οι συνεχείς ειδοποιήσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας, κάνοντας τη συγκέντρωση να γίνεται δύσκολη ακόμα και σε απλές ασχολίες. Όμως, αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις από απλή διάσπαση της προσοχής.

    Σύμφωνα με τον Δρ. Kamil Atta, ψυχίατρο στο νοσοκομείο Plainview, η εμπειρία της χρήσης κοινωνικών δικτύων είναι εξαιρετικά εθιστική και μπορεί να έχει αντίστοιχες επιδράσεις με τον εθισμό στο φαγητό. “Η εμπειρία είναι πιο εθιστική από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, αφού προκαλεί την διάθεση ντοπαμίνης σε πολύ συχνή βάση. Γι’ αυτό, είναι δύσκολο να σταματήσουμε αυτό το μοτίβο και κάθε φορά που η διάρκεια του ερεθίσματος μειώνεται, τόσο περισσότερο αποσπάται η προσοχή μας”, εξηγεί ο Δρ. Atta.

    Πώς λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Οι ειδικοί στην ψυχική υγεία προτείνουν μερικά βήματα για να διατηρήσουμε την προσοχή μας στην ψηφιακή εποχή. Ένας σημαντικός τρόπος είναι να βρούμε μια υγιή ισορροπία χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να σταματήσουμε απότομα τη χρήση τους, προτιμότερο είναι να την περιορίσουμε σταδιακά. Επίσης, μπορούμε να ασχοληθούμε με άλλες δραστηριότητες που δεν απαιτούν τη χρήση οθόνης, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, το διάβασμα και το περπάτημα. Κάθε φορά που αφιερώνουμε χρόνο σε μια δραστηριότητα, πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτήν, ώστε να εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να μην αλλάζει συνεχώς από θέμα σε θέμα και να μας οδηγεί σε κόπωση.

    Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Δρ Vivek Murthy, έχει απευθύνει προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν πάρει μέτρα για να κάνουν τις πλατφόρμες τους πιο αξιόπιστες και ασφαλείς, αυτό δεν είναι αρκετό. Η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει διακριτές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και να αυξήσει την ευαισθησία στις κοινωνικές ανταμοιβές και τις τιμωρίες.

    Είναι σημαντικό να γίνουμε συνειδητοί για τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας. Με μικρά βήματα και αποφάσεις, μπορούμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και να απολαμβάνουμε περισσότερο τα πράγματα που κάνουμε, εκτός από την αέναη αλλαγή και το multitasking που διαδραματίζεται στη ζωή μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα