10 Μαΐου 2024

    Στάθηκε το άγχος για τα οικονομικά; Προσοχή, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

    Οικονομικές δυσκολίες και οικονομικό άγχος μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University College London. Η επικοινωνία μεταξύ του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του ενδοκρινικού μας συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας μας. Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτές τις διαδικασίες μπορεί να συνδεθεί με μια ευρεία ποικιλία ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια.

    Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity ανέδειξε ότι η έκθεση σε αγχωτικές καταστάσεις, όπως η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου, το πένθος ή το διαζύγιο, συνδέεται με αύξηση 61% του κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, η πιθανότητα να ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου αυξανόταν κατά 19% για κάθε επιπλέον παράγοντα στρες.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μόνο οικονομική πίεση και ανησυχία σχετικά με τον έλλειμμα οικονομικών πόρων είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη μορφή άγχους μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής μας, οδηγώντας σε οικογενειακές συγκρούσεις, κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμα και σε προβλήματα υγείας όπως η πείνα ή η έλλειψη στέγης.

    Επιπλέον, η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί και στις οικονομικές απάτες, καθώς μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης υπέστησαν σοβαρή υπέρταση. Τα θύματα αυτά είχαν επίσης μειωμένο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, δείκτη που αποτυπώνει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβιώνουν για πέντε χρόνια από κάποιο σημείο της νόσου. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η συναισθηματική απορρύθμιση και οι ψυχικές διαταραχές που συνοδεύουν τα θύματα οικονομικής απάτης, όπως οι αυξημένοι επίπεδοι στρες, ο θυμός και το άγχος, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

    Στην πραγματικότητα, περισσότερα από το μισό των θυμάτων οικονομικής απάτης αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κοινωνικο-συναισθηματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων μέτριων έως σοβαρών επιπέδων άγχους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα