11 Μαΐου 2024

    Σχέσεις: Οι 5 πυλώνες που διασφαλίζουν την αντοχή στο χρόνο

    Όταν παντρευόμαστε ή εισέρχουμε σε μια μακροχρόνια σχέση, έχουμε την ελπίδα ότι θα είμαστε με το σύντροφό μας για πάντα. Ωστόσο, παρόλο που γίνεται πιο ώριμοι πριν αποφασίσουμε να δεσμευτούμε, τα ποσοστά διαζυγίων παραμένουν υψηλά. Ο λόγος, σύμφωνα με τον δρ. Stephen J. Betchen, ψυχολόγο ειδικευμένο στη συμβουλευτική γάμου και ζευγαριών, είναι ότι συχνά επιλέγουμε τον λάθος σύντροφο λόγω των υποσυνείδητων μας προτιμήσεων.

    Είναι πρωτοπόροι όπως ο Φρόιντ, ο Γιουνγκ, ο Μπόουεν και ο Γουίτακερ που επισημαίνουν ότι η επιλογή συντρόφου επηρεάζεται από το ασυνείδητο μας. Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε την επιλογή αυτή στο επίπεδο της συνειδητής απόφασής μας. Ωστόσο, αν έχουμε γνώση του εαυτού μας, μπορούμε να κατευθυνθούμε προς τη σωστή επιλογή. Παρακάτω αναφέρονται πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν αποφασίσουμε αν έχουμε βρει τον ιδανικό σύντροφο.

    Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θέλουμε από μια σχέση. Καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες για τη σχέση του. Κάποιος ενδιαφέρεται για προσωπικές συζητήσεις, άλλος για πολύ χρόνο μαζί, ενώ άλλος μπορεί να προτιμά έναν σύντροφο που είναι πιο απόμακρος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι θα περνάμε μια ολόκληρη ζωή με αυτόν τον άνθρωπο, οπότε δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε πολύ από την οικογένειά μας και τους φίλους μας κατά την επιλογή.

    Δεύτερον, είναι σημαντικό να μπορούμε να εμπιστευτούμε τον σύντροφό μας. Όταν δεσμευόμαστε με κάποιον, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν για τα συναισθήματά μας, την οικονομική μας ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών μας.

    Τρίτον, πρέπει να υπάρχει αληθινή έλξη μεταξύ μας και του συντρόφου μας. Είναι σημαντικό να νιώθουμε συναισθηματική και σωματική έλξη προς το άτομο που επιλέγουμε, ανεξάρτητα από τις επιφανειακές εικόνες ή τα ασήμαντα πρότυπα ομορφιάς. Κάθε έλξη είναι υποκειμενική και σημαντικό είναι να νιώθουμε εμείς οι ίδιοι και ο σύντροφός μας την ίδια.

    Τέταρτον, είναι απαραίτητο ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στη σχέση. Η δέσμευση σε μια σχέση περιλαμβάνει την ανάληψη ευθυνών για τη συμπεριφορά μας. Αν ο σύντροφός μας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της συμπεριφοράς του, δυσκολεύεται να συμβιβαστεί στη σχέση και ενδέχεται να οδηγήσει σε διάλυση.

    Τέλος, είναι σημαντικό να έχουμε κοινά σημεία με τον σύντροφό μας. Μπορεί να λέμε ότι τα αντίθετα έλκονται, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο σε επιφανειακό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξουμε κάποιον που σκέφτεται όπως και εμείς, εκτιμά τα ίδια πράγματα και έχει τις ίδιες επιθυμίες για τη ζωή με εμάς. Θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που ταιριάζει με εμάς και όχι κάποιον που σκεφτόμαστε ότι μπορεί να αναπληρώσει τα κενά στη ζωή μας.

    Μια σχέση μπορεί να είναι μακροζωική αν προσέχουμε αυτά τα πέντε στοιχεία. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τέλεια σχέση, αλλά μόνο σχέσεις που εργάζονται σκληρά για να είναι επιτυχημένες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα