9 Μαΐου 2024

    Φάρμακα: Η συνεχιζόμενη έλλειψη που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία

    Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων στα ελληνικά φαρμακεία δεν δείχνει να εξαλείφεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να το αντιμετωπίσουν. Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ελλείψεις κοινών σκευασμάτων, και αποδίδουν αυτή την κατάσταση στην άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη προ διμήνου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), άνοιξε τον δρόμο για την έλευση μεγάλου αριθμού φαρμάκων στην αγορά, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρήγορα τα αποθέματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η αδυναμία τροφοδοσίας των φαρμακείων από τις αποθήκες αυξάνεται σταδιακά. Οι ποσότητες φαρμάκων που διατίθεντο στην αγορά δεν ήταν ποτέ απεριόριστες, αλλά καλύπτανε τις ανάγκες των φαρμακείων. Πλέον, τα φαρμακεία χρειάζεται να επικοινωνούν με τις φαρμακαποθήκες για να εξασφαλίσουν και μικρές ποσότητες σκευασμάτων. Το εύρος των ελλείψεων καλύπτει πολλές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως σκευάσματα για το ήπαρ, αντιπηκτικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για τη στηθάγχη, παιδικές αντιβιώσεις και ινσουλίνες.

    Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι ο συνδυασμός της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγών και της μη επάρκειας των αποθεμάτων συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι αποθήκες εξάντλησαν γρήγορα τα αποθέματα των δημοφιλών σκευασμάτων που εξήχθησαν, και έτσι η προμήθεια των ελληνικών φαρμακείων δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι πρέπει να θεσπιστούν περιορισμοί στις εξαγωγές φαρμάκων, ώστε να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία των ελληνικών φαρμακείων πριν από τις εξαγωγές.

    Παράλληλα, οι φαρμακαποθηκάριοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα δείχνει μικρότερο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για μερικές εκατοντάδες κωδικούς φαρμάκων, η επάρκεια αυτών είναι για διάστημα μεγαλύτερο του μηνός. Οι ελλείψεις παρουσιάζονται κυρίως σε λίγα προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες και οι παιδικές αντιβιώσεις, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή.

    Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αρρυθμίες που υπάρχουν στη φαρμακευτική αγορά και να επιλύσει το πρόβλημα των ελλείψεων. Για τον σκοπό αυτό, έχει θέσει σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, αλλά βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, καθώς ενημερώνεται μόνο για τη διαθεσιμότητα σε ένα ποσοστό 60% των φαρμακαποθηκών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα