13 Μαΐου 2024

    7 βήματα για μια επιτυχημένη εμπειρία μητρικού θηλασμού

    Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης παρέχει πολύτιμες συμβουλές στις νέες μαμάδες που ξεκινούν το ταΐσιμο των μωρών τους με θηλασμό. Στην ανάρτησή του στο Facebook, προτείνει 7 βήματα για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη εμπειρία θηλασμού:

    Βήμα 1: Επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό το νεογέννητο να τοποθετηθεί στο στήθος της μητέρας απευθείας μετά τη γέννηση. Η επαφή δέρμα με δέρμα έχει πολλαπλά οφέλη και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχημένου θηλασμού.

    Βήμα 2: Συνδιαμονή μητέρας και μωρού στο δωμάτιο του μαιευτηρίου. Το μωρό πρέπει να παραμένει με τη μητέρα του όλο το 24ωρο (rooming in), εκτός από τις απαραίτητες εξετάσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο δωμάτιο. Η συνδιαμονή αυτή μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τις ανάγκες του μωρού και να βελτιώσουμε τον θηλασμό.

    Βήμα 3: Προσφορά μόνο μητρικού γάλακτος στο νεογέννητο, εκτός αν ο παιδίατρος κρίνει ότι απαιτείται συμπληρωματική διατροφή. Η μητέρα πρέπει να προσφέρει το στήθος στο μωρό της, ανάλογα με τις ανάγκες του και χωρίς κανένα προκαθορισμένο πρόγραμμα.

    Βήμα 4: Ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται όσο το μωρό είναι ήρεμο.

    Βήμα 5: Εκμάθηση των πρώιμων σημάδιων πείνας από τους γονείς, προκειμένου να ανταποκρίνονται έγκαιρα πριν το μωρό αρχίσει να κλαίει. Τα πρώιμα σημάδια πείνας περιλαμβάνουν το να βάζει τα χέρια του στο στόμα, να δείχνει ότι ψάχνει για τροφή, να πιπιλάει, να κάνει γκριμάτσες που δείχνουν έντονη αναστάτωση και τέλος να κλαίει.

    Βήμα 6: Αποφυγή πιπίλας και άλλων θηλών τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού, για να εδραιωθεί ο θηλασμός.

    Βήμα 7: Η μητέρα να επικεντρωθεί στη φροντίδα και τη διατροφή του μωρού μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο. Χρειάζεται επίσης να προσέχει την ισορροπημένη διατροφή, τη ψυχική και σωματική της υγεία. Σε αυτήν τη φάση, απαιτείται περισσότερο από ποτέ η υποστήριξη και η βοήθεια από τον σύντροφο και την οικογένεια, καθώς και από τους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στη φροντίδα της και του μωρού της.

    Σημαντικές πληροφορίες:
    – Το γάλα που παράγεται μετά τον τοκετό, γνωστό και ως πύαρ ή πρωτόγαλα, είναι συμπυκνωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα. Αν και διαφανές, είναι πολύτιμο για το μωρό.
    – Η ποσότητα γάλακτος που παράγεται μετά τη γέννηση είναι μικρή, αλλά αυξάνεται σταδιακά για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού.
    – Συνήθως, το μωρό θηλάζει από 8 έως 12 φορές την ημέρα. Ο θηλασμός χωρίς πρόγραμμα βοηθά στον εδραιωμένο θηλασμό.
    – Ο μητρικός θηλασμός ακολουθεί την αρχή της προσφοράς και της ζήτησης. Ο συνεχής και παρατεταμένος θηλασμός συμβάλλει στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος. Το μέγεθος του μαστού δεν επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.
    – Το σωστό πιάσιμο του στήθους από το μωρό και η ικανοποίηση των αναγκών του μπορούν να επιτύχουν έναν ομαλό θηλασμό και να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

    Πληροφορηθείτε και ζητήστε υποστήριξη από αξιόπιστες πηγές και τον θηλασμό παιδίατρο, προκειμένου να ξεπεράσετε επιτυχημένα τις πιθανές δυσκολίες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα