10 Μαΐου 2024

    Ο τέλειος τρόπος να κάνετε το μπάνιο του αγαπημένου σας σκύλου

    Πρωτούς ακόμη και ένα απλό μπάνιο μπορεί να είναι μια από τις πιο ευγενικές χάρες που μπορείτε να κάνετε στον σκύλο σας, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα σκυλάκια λατρεύουν αυτή την εμπειρία. Ωστόσο, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, μπορείτε να κάνετε αυτό το μπάνιο πιο ευχάριστο τόσο για εσάς όσο και για τον τετράποδο φίλο σας. Οι παρακάτω οδηγίες απευθύνονται σε φιλικά σκυλάκια που χρειάζονται απλή περιποίηση. Για επιθετικά ή επίμονα σκυλάκια, θα ήταν προτιμότερο να εμπιστευθείτε ειδικούς επαγγελματίες.

    Βήμα 1: Ετοιμαστείτε εσείς και το περιβάλλον σας
    Φορέστε μία αδιάβροχη στολή προκειμένου να μείνετε στεγνοί κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Ακόμα και οι πιο πειθήνιοι σκύλοι μπορεί να ασχοληθούν ή να ανησυχήσουν κατά τη διάρκεια του μπάνιου, επομένως είναι σημαντικό να προστατευτείτε από το νερό. Αποφύγετε να κάνετε το μπάνιο στο καθιερωμένο χώρο του σκύλου, αλλά προτιμήστε ένα δωμάτιο με πόρτα που μπορείτε να κλείσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε το σκυλί σας να δραπετεύσει φοβισμένο και βρεγμένο. Να βεβαιωθείτε επίσης ότι ο σκύλος βρίσκεται σε μη ολισθηρή επιφάνεια κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Πριν ξεκινήσετε, ετοιμάστε όλα τα απαραίτητα είδη, όπως βούρτσες, σαμπουάν, λοσιόν ξεμπέρδεματος, βαμβάκι και ένα φίμωτρο ή λουρί (αν απαιτείται). Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο τον προβληματισμένο σκύλο σας.

    Βήμα 2: Προετοιμαστείτε για το μπάνιο
    Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο, είναι καλό να δώσετε στον σκύλο λίγο χρόνο να συνηθίσει και να ηρεμήσει. Εάν το ζώο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, μπορείτε να του φιμώσετε το στόμα ζητώντας βοήθεια από έναν φίλο σας. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να χτενίσετε τυχόν κόμπους που υπάρχουν στο τρίχωμα του και να περιποιηθείτε τα νύχια του, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Βάλτε βαμβάκι στα αυτιά του σκύλου για να αποτρέψετε την είσοδο νερού και σαπουνιού. Βεβαιωθείτε όμως ότι αφαιρέσατε το βαμβάκι μετά το μπάνιο.

    Βήμα 3: Σαπουνάρισμα, ξέβγαλμα και επανάληψη
    Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλος, τοποθετήστε ένα στήριγμα πίσω από τον κόρφο του και, στη συνέχεια, σηκώστε τον μέσα στη μπανιέρα. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ και ευέλικτο ντους που μπορείτε να χειριστείτε με μία χειρονομία. Έλεγξε τη θερμοκρασία του νερού προτού το αφήσετε να έρθει σε επαφή με τον σκύλο. Κατόπιν, ψεκάστε τον στην πλάτη και τους ώμους για να συνηθίσει στην αλλαγή θερμοκρασίας στο σώμα του. Όταν αρχίσει να χαλαρώνει, ξεκινήστε να πλένετε το κεφάλι του και έπειτα μετακινηθείτε σταδιακά προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε τη συγκέντρωση ψύλλων στο κεφάλι και το πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαμπουάν που είναι ειδικά σχεδιασμένο για σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι το κύριο συστατικό είναι χλωρεξιδίνη, μια ελαφρώς αντισηπτική ουσία. Εάν χρειάζεστε εντομοκτόνο, επιλέξτε ένα απαλό σαμπουάν με βάση την πυρεθρίνη και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στη συσκευασία.

    Βήμα 4: Στεγνώστε τον
    Ξεπλύνετε καλά το σκυλάκι και μετά, σκουπίστε τον προσεκτικά με πετσέτες. Ο καθαρός σαπούνι παραμένει στο τρίχωμα για λίγη ώρα, ακόμη κι αν φαίνεται ότι έχει φύγει, επομένως εξασφαλίστε ότι ξεβγάζετε καλά. Αντί να επιστρέψετε τον βρεγμένο σκύλο στον αρχικό χώρο του, αφήστε τον να στεγνώσει πρώτα. Εάν διαθέτετε κλιματιστικό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε την υγρασία. Εάν χρησιμοποιείτε ένα απλό κρεμαστό στεγνωτήριο, ελέγξτε τη θερμοκρασία του αέρα πριν τοποθετήσετε το σκυλί. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το σκυλάκι τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά για να σιγουρευτείτε ότι είναι άνετο.

    Βήμα 5: Το μπάνιο για κουτάβια
    Τα κουτάβια έχουν ξεχωριστές ανάγκες κατά το μπάνιο τους. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνο σαμπουάν, εκτός αν είναι ειδικά σχεδιασμένο για κουτάβια που έχουν προβλήματα με τα εντόμους. Με ένα νεαρό κουτάβι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, προκειμένου να κάνετε την εμπειρία του μπάνιου ευχάριστη. Αν είστε φιλικοί και ανοιχτοί στους φόβους τους, τα κουτάβια θα αντιμετωπίσουν το μπάνιο τους ως εμπειρία που δεν θα τους προκαλεί φόβο, κάνοντας έτσι τη ζωή πιο ευχάριστη τόσο για εσάς όσο και για αυτά, καθώς και για τις οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα