9 Μαΐου 2024

    Πώς να βοηθήσουμε ένα ζώο που έπεσε θύμα δηλητηρίασης και πώς να το καταγγείλουμε

    Το θέμα της δηλητηρίασης ζώων είναι ανεπίσημα και ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πολλοί αδίστακτοι “άνθρωποι” προσπαθούν να βλάψουν και να σκοτώσουν τα αγαπημένα μας ζωάκια. Είναι καθήκον μας να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος και να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε όσα περισσότερα ζώα μπορούμε. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε αν πέσουμε θύματα αυτής της φρικτής πρακτικής και πώς να καταγγείλουμε τα περιστατικά.

    Δηλητηρίαση ζώων: Προστασία και καταγγελία

    Α) Αδέσποτα ζώα
    *Ενημερώστε για το περιστατικό τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να παρέμβουν και να βοηθήσουν στην προστασία των ζώων.
    *Επικοινωνήστε με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο για να ενημερώσετε τους πολίτες για την επικινδυνότητα στην περιοχή.
    *Καταγγείλετε το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα. Ζητήστε από την αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων και να ενημερώσει τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής.
    *Απαιτήστε την τοξικολογική εξέταση των ζώων που έπεσαν θύματα δηλητηρίασης για να αποκαλυφθεί η θανατηφόρα ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώων σε δημόσιους χώρους, πάντα ενημερώνετε την αστυνομία και τον δήμο για την κατάσταση, καθώς είναι υποχρέωση τους να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες από την επικινδυνότητα της περιοχής.

    Β) Ιδιόκτητα / Δεσποζόμενα ζώα
    *Καταθέστε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, ακόμη και κατά άγνωστο, ώστε να συνταχθεί δικογραφία για το περιστατικό.
    *Μην παραλείψετε να πάτε με το ζώο σε έναν κτηνίατρο για νεκροψία, προκειμένου να στείλει ιστούς για τοξικολογική ανάλυση. Οι εξετάσεις θα βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης σε περίπτωση που φτάσει στο δικαστήριο.

    Πώς να αντιμετωπίσουμε τη δηλητηρίαση από φόλες
    Ο όρος “φόλα” αναφέρεται σε τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση ζώων. Οι δράστες τοποθετούν τις φόλες κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνδυάζοντας τις με φαγητό για να παρασύρουν τα ζώα. Πολλές φορές χρησιμοποιούν εξαιρετικά ισχυρά δηλητήρια, τα οποία απλώνουν γύρω από δένδρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψει.

    Αν το ζώο σας ή κάποιο αδέσποτο φίλο σας έφαγε φόλα, τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας και ενημερώστε τον για τη δηλητηρίαση. Ο κτηνίατρος θα σας κατευθύνει σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το ζώο να αποβάλει το δηλητήριο.

    Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς αν περάσουν περισσότερες από τέσσερις ώρες από τη στιγμή που το ζώο έφαγε τη φόλα και δεν έχει εμετό, το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Μόλις το ζώο κάνει εμετό, πρέπει να κάνετε μια άμεση ένεση ατροπίνης (0,2 mm ανά κιλό ζώου). Είναι σημαντικό να μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρό σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να του δοθεί ορός, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής του.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα