10 Μαΐου 2024

    Έλληνες φοιτητές ανακάλυψαν ανατρεπτικό διάλυμα που αναγεννά καμένες περιοχές

    Έλληνες επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα επαναστατικό τζελ που προορίζεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, χαρίζοντας μια ανάσα ελπίδας για το μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα βιώνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος όσον αφορά τις πυρκαγιές, με έντονη επιρροή στο περιβάλλον. Ωστόσο, αυτή η καινοτόμος λύση ανεβάζει την πνοή τους Έλληνες ερευνητές και προτείνει εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

    Η ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατασκεύασε έναν ειδικό τζελ, αξιοποιώντας μέρη από οστρακόειδα και εσπεριδοειδή φρούτα. Το τζελ αυτό συμβάλλει στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών καίγοντας σπόρους φυτών που αναπτύσσονται αποκλειστικά στην εν λόγω περιοχή. Όταν εφαρμόζεται στον εμπρησθέντα εδώλο, το τζελ παρέχει στους σπόρους την υγρασία και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξη. Οι δημιουργοί του τζελ το ονομάζουν “Euphoresis”, καθώς εμπνέει χαρά στους ανθρώπους, αντικρούοντας την αποθάρρυνση των καμένων εκτάσεων. Το τζελ περιέχει μικροσκοπικούς οργανισμούς και είναι εμπλουτισμένο με μικρά φυτικά μέρη, επιτρέποντας την ανάκαμψη του εδάφους και παρέχοντας την κατάλληλη ενέργεια για την ανάπτυξη φυτών και άλλων εντόμων. Επιπλέον, απορροφούν το νερό και το αποθηκεύουν, μεριμνώντας για την επιτυχή ανάπτυξη του φυτικού κόσμου. Αυτό το επιδραστικό τζελ αποτελεί αναστροφή στην πορεία των αρνητικών συμβάντων, μετατρέποντας την καταστροφή σε ευκαιρία για το περιβάλλον.

    Ο κ. Αϊβαλιώτης, επικεφαλής του έργου, εξήγησε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επανόρθωση των καμένων περιοχών προορίζονται αποκλειστικά για ειδικούς με εκτεταμένες γνώσεις στα δένδρα και το περιβάλλον. Οι ειδικοί αυτοί πραγματοποιούν λεπτομερείς μελέτες της περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσουν την επαναφορά του δάσους στην αρχική του κατάσταση πριν από τη φωτιά. Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Κωβαίος, συναντήθηκε με την ομάδα την Δευτέρα για να τους συγχαρεί για το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα. Η ομάδα είναι υποψήφια να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο στον διαγωνισμό “iGEM”, που διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο MIT. Έχουν σχεδιάσει ένα πρωτότυπο υλικό, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα παραχθεί. Αυτή τη στιγμή, διεξάγουν δοκιμές για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητά του. Εάν αυτό συμβεί, το πανεπιστήμιο και η ομάδα θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα. Επιπλέον, ο διαγωνισμός θα παράσχει συνιστώσες προς βελτίωση της λύσης. Η φετινή ομάδα “iGEM Thessaloniki” αποτελείται από 18 φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές από διάφορα τμήματα, όπως Βιολογία, Χημεία, Ιατρική, Φαρμακευτική και Γεωργία. Επιπλέον, οι φοιτητές προέρχονται από άλλα πανεπιστήμια. Η ομάδα έχει έμπειρους εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι γιατροί και καθηγητές στο πανεπιστήμιο. Ο επικεφαλής της ομάδας είναι μια αξιόλογη προσωπικότητα στον τομέα της βοτανικής και της έρευνας. Στο παρελθόν, η ομάδα iGEM Thessaloniki έχει συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς, με στόχο να βρει καινοτόμες λύσεις για να συμβάλει στην καταπολέμηση και θεραπεία των ασθενειών. Φέτος, ωστόσο, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν το περιβάλλον και έχουν αρνητική επίδραση τόσο στα φυτά και τα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα