9 Μαΐου 2024

    Αυτό είναι το νέομε τίτλο “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας: Το πλούσιο ψηφιδωτό της τέχνης” :

    Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Αλκίνοου Δωρή είναι ένα αριστούργημα της τέχνης που ακτινοβολεί όνειρα και ελπίδες. Όπως παλιά έλεγε ο αγαπημένος ποιητής και φίλος μας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τρία πράγματα είναι απαραίτητα για την τέχνη του θεάτρου: το χάρισμα, η γνώση του παλαιού υλικού και η επίπονη εργασία. Ο Σαίξπηρ, ο μεγάλος Άγγλος δραματουργός, κατέχει όλα αυτά και το “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” είναι η απόδειξη αυτής της τριπλής επιτυχίας.

    Το θεατρικό έργο αυτό είναι σαν ένα ψηφιδωτό από μια πλούσια συνύπαρξη ανθρώπινων και ξωτικίσιων ιστοριών. Αποτυπώνει μια γκάμα συναισθημάτων και ανθρώπινων σχέσεων που δύσκολα μπορούν να ταξινομηθούν. Ο Σαίξπηρ, πετυχαίνει να μας ταξιδέψει σε μια ποιητική πραγματικότητα, όπου οι ψυχές δεν γνωρίζουν περιορισμούς και οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις είναι ελεύθερες και αμείλικτες. Οι ήρωες του έργου, όπως ο Άμλετ, υπερασπίζονται με πάθος τις πεποιθήσεις τους, ενώ οι παιδικές φιγούρες του “Όνειρου” πιστεύουν, αναζητούν, παίζουν και ερωτεύονται. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια αφρόβαθμη, ποιητική επιφάνεια που δεν χρειάζεται περιττές κοσμητικές λεπτομέρειες. Μέσα από αυτή την παράσταση, καταλαβαίνει κανείς αμέσως το πόσο περιεκτικός, πρωτοποριακός και αυθεντικός ήταν ο Σαίξπηρ.

    Το θέμα του έρωτα έχει την κεντρική θέση σε αυτό το έργο. Ο γάμος του Θησέα με την Ιππολύτη, η απώλεια της κόρης για τον Αιγέα, οι ερωτικές περιπέτειες της Ελένης, και η τρέλα των ξωτικών – όλα αυτά αναδεικνύουν το ρόλο του έρωτα στις παράλληλες ιστορίες. Οι εργάτες, που είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί και προετοιμάζουν μια παράσταση για τα γάμους του Θησέα και της Ιππολύτης, αισθάνονται το χρέος να υπηρετήσουν την τέχνη, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά ακόμη και οι ξωτικοί, οι αιώνιοι σύντροφοι, η Τιτάνια και ο Όμπερον, εκφράζουν τον έρωτά τους μέσα από τα στοιχεία της φύσης, κατά τη διάρκεια της σημαντικότερης νύχτας του χρόνου, του Θερινού Ηλιοστασίου.

    Ο δημιουργικός πυρήνας του έργου, που αντανακλά την ουσία του, απευθύνεται στο συναίσθημα. Μας προσκαλεί να εισέλθουμε σε έναν θόλο ονείρου, ξεχνώντας για λίγο τις ταραχές της καθημερινότητάς μας. Με τη συνεργασία των Loxodox, προσπαθήσαμε να αναβιώσουμε αυτήν την ελαφριά διάθεση μέσα από μια ζωντανή, τρισδιάστατη και ελεύθερη ερμηνεία του ποιητικού λόγου. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο που αντανακλά την πλούσια ουσία της τέχνης, πραγματώνοντας τον πρωτόγνωρο λαχταριστό κόσμο του Σαίξπηρ.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα