8 Μαΐου 2024

    «Ελευθερία από την περιόδο»: Νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη των μαθητριών

    Το Υπουργείο Υγείας ξεκινά μια σειρά δράσεων για την εναντίωση της «περίοδου της φτώχειας» στις μαθήτριες, με σκοπό να παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε 200 σχολεία σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα, με τίτλο “Ελευθερία από την περίοδο”, θα λειτουργεί για δύο χρόνια και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η διανομή των 14.000.000 προϊόντων περιόδου θα αφορά περιοχές με υψηλό ποσοστό οικονομικής δυσπραγίας, όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, θα παρέχεται εκπαίδευση στους γονείς για την έμμηνο ρύση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις μονογονεϊκές οικογένειες. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές μαθήτριες απουσιάζουν από το σχολείο λόγω έλλειψης προϊόντων περιόδου, οδηγώντας σε κοινωνική ανισότητα και υγειονομικά προβλήματα. Περισσότερες από 10.000 μαθήτριες απουσιάζουν κάθε μήνα από το σχολείο για λίγες ή ακόμη και περισσότερες μέρες λόγω οικονομικών δυσκολιών. Επιπλέον, το 20% των μητέρων αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την αγορά προϊόντων περιόδου, με αποτέλεσμα να παραμελούν άλλες βασικές ανάγκες.

    Με αυτό το νέο πρόγραμμα, το Υπουργείο Υγείας αποσκοπεί να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την ισότητα για όλες τις μαθήτριες, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε κατάλληλα προϊόντα και παρέχοντας την απαραίτητη ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό, η περίοδος δεν θα αποτελεί πλέον ένα εμπόδιο για την εκπαίδευση και την υγεία των νέων γυναικών μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα