9 Μαΐου 2024

    Καρκίνος μαστού: Ο κρυφός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου

    Μόλις ένας μικρός αριθμός γυναικών στην Ευρώπη είναι ενημερωμένες για τον παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η ανακοίνωση του ΠΟΥ επισημαίνει επίσης ότι η ανεπάρκεια πληροφόρησης είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση των ανδρών. Μόνο το 21% των γυναικών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζει τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου του μαστού, ενώ μόνο το 10% των ανδρών είναι ενημερωμένοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου μόνο το 2022 αναφέρθηκαν περίπου 600.000 περιπτώσεις νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

    Το αλκοόλ αποτελεί έναν σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ. Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη δεν οφείλονται σε υψηλή κατανάλωση, αλλά σε μικρές ποσότητες. Περίπου το 1/3 των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο οφείλεται στην κατανάλωση έως και δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα.

    Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη νέων εθνικών πολιτικών που θα στοχεύουν στην αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ. Παρά την επισήμανση του ΠΟΥ, δυστυχώς δεν έχουν σημειωθεί αλλαγές στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010. Είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

    Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να καταγράφονται κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον παράγοντα της κατανάλωσης αλκοόλ ως έναν σοβαρό κινδυνολογικό παράγοντα για τον καρκίνο του μαστού και να λάβουμε δράση για να μειώσουμε τις περιπτώσεις της νόσου. Η πρόληψη είναι το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της σοβαρής ασθένειας, και η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να έχει υψηλή προτεραιότητα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα