9 Μαΐου 2024

    Καρκίνος παχέος εντέρου: Νεοπλασία που αυξάνει τους θανάτους σε νεαρές ηλικίες

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο συχνές και θανατηφόρες νεοπλασίες στις ανεπτυγμένες χώρες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η μέση ηλικία διάγνωσης έχει παρατηρηθεί να πέφτει σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν το 2000 η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν στα 72 έτη, σήμερα έχει πέσει στα 66 έτη. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί πλέον τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον γενικό πληθυσμό και την πρώτη για άτομα κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι ειδικοί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), όπως ο Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας Μιχάλης Λιόντος, η Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνουν ότι η μείωση αυτή της μέσης ηλικίας διάγνωσης συνδέεται κυρίως με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των νεότερων ατόμων. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν τα 50 έτη έχουν στοιχεία κληρονομικότητας ή οικογενειακής ιστορίας της νόσου.

    Ωστόσο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που προτείνονται από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Η κολονοσκόπηση αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο εξέτασης όπου μπορούν να ανιχνευθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και να απομακρυνθούν προληπτικά, εμποδίζοντας την πρόοδο τους σε καρκίνο. Επιπλέον, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας δραστικά τις πιθανότητες θεραπείας. Υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση στους ασθενείς με τοπικά στάδια ξεπερνά το 90%.

    Για να προαχθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την προώθηση της πρόληψης, της ενημέρωσης για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και την έρευνα για νέες διαγνωστικές προσεγγίσεις που θα επωφεληθούν οι ασθενείς. Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών, προτείνεται η έναρξη προσυμπτωματικού ελέγχου από την ηλικία των 45 ετών. Επίσης, εκτός από την κολονοσκόπηση, υπάρχουν και άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου μετά από ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

    Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα συμπτώματα της νόσου και να γίνεται ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψής της, ώστε να μειωθεί η επίπτωση αυτής της νεοπλασίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα