9 Μαΐου 2024

    ΝέοΣχολικός εκφοβισμός: Η αλληλεπίδραση μεταξύ φτώχειας και εκφοβισμού

    Συνεχίζεται η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών εκφοβισμού στην Ελλάδα, με στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι ένα στα τρία παιδιά έχει δεχθεί bullying. Όχι μόνο ο εκφοβισμός αυξάνεται, αλλά οι επίπεδα φτώχειας και οι κοινωνικές ανισότητες φαίνεται να επηρεάζουν αυτό το φαινόμενο.

    Σύμφωνα με μία πανελλήνια έρευνα για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), που διεξήγαγε το Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό του Οργανισμού ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’ το διάστημα 2023-2024, ένα στα τρία παιδιά (35,5%) έχει δηλώσει ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τα περιστατικά εκφοβισμού είναι πιο εμφανή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (45,6%), στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (44,3%), στα Ιόνια Νησιά (42,9%), στην Περιφέρεια Ηπείρου (41,9%) και στην Αττική (40,7%). Αντίθετα, η Πελοπόννησο καταγράφει το μικρότερο ποσοστό εκφοβισμού στη χώρα με 18,4%.

    Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εξέλιξη των περιστατικών εκφοβισμού τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρείται αυξητική τάση. Από το 32,4% των μαθητών που δέχθηκε bullying το σχολικό έτος 2022-23, το ποσοστό ανέβηκε στο 35,5% το 2023-24.

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποδεικνύουν σαφώς ότι ο εκφοβισμός δεν περιορίζεται μόνο στα σχολεία, αλλά είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλη την κοινωνία. Η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των περιστατικών εκφοβισμού, καθιστώντας απαραίτητη την ανάληψη δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση και συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση, τις εκπαιδευτικές αρχές, τους γονείς και την κοινωνία. Η πρόληψη του εκφοβισμού, καθώς και η υποστήριξη των θυμάτων, είναι βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επίσης, η εκπαίδευση των παιδιών για την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή των διαφορετικοτήτων, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.

    Ο Οργανισμός ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’ έχει αναπτύξει έντονη δράση στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού, με την Πανελλαδική Σχολική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα» να λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια. Μέσω αυτής της εκστρατείας, ο οργανισμός έχει ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες για το φαινόμενο του bullying. Επιπλέον, παρέχει συμβουλευτική για bullying σε παιδιά κάθε 2 ημέρες και διοργανώνει εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών για το πρόβλημα του εκφοβισμού.

    Η κοινωνία ως σύνολο πρέπει να δράσει για να αντιμετωπίσει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν και να οργανώσουν προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ασφαλή και ανοικτή περιβάλλον για όλα τα παιδιά και να εξαλείψουμε τον εκφοβισμό από την καθημερινότητά τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα