9 Μαΐου 2024

    Πρώτη ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

    Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μια ειδική χειρουργική επέμβαση προς αποκατάσταση των νόσηματων στο στόμα ενός ατόμου με αυτισμό. Το «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης πραγματοποίησε μια πιλοτική επέμβαση υπό γενική αναισθησία σε μια 19χρονη κοπέλα με αυτισμό, προσφέροντάς της ολοκληρωμένη θεραπεία για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στο στόμα της, όπως εξαγωγές, εμφράξεις, αντιμετώπιση ουλίτιδας και φθορίωση.

    Αυτή η ειδική χειρουργική παρέμβαση ήταν το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης προσπάθειας που διήρκεσε πολλούς μήνες. Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά με τη συνεργασία και την καταγραφή των αναγκών των ατόμων και των συλλόγων ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Λέσβο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η επίπλωση της χειρουργικής αίθουσας με τροχήλατο κάθισμα, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση οδοντιατρικών επεμβάσεων, όπως εμφράξεις και επεμβάσεις σε περιοδοντικές νόσους.

    Σημαντικές στιγμές προς την υλοποίηση αυτής της χειρουργικής επέμβασης εκτός Αθηνών ήταν η επίσκεψη-εκπαίδευση στο νοσοκομείο “Ασκληπιείο” Βούλας, που αποτελεί το κέντρο αναφοράς για αυτού του είδους τις θεραπείες στη χώρα, καθώς και η συμμετοχή της κοινής ομάδας των τμημάτων Οδοντιατρικού και Αναισθησιολογικού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας.

    Η ομάδα των οδοντιάτρων του Μυτιλήνης αποτελείτο από την Διευθύντρια του Τμήματος, Αικατερίνη Χατζηλία, τον επικουρικό γιατρό Στέργιο Ψηφή και τη νοσηλεύτρια Αντριανή Παππά. Επίσης, στην ομάδα του τμήματος Αναισθησιολογίας συμμετείχαν η Διευθύντρια Λουκία Μάκρα, η επιμελήτρια Α΄ Κωνσταντίνα Σγουρού και η νοσηλεύτρια Αντωνία Γεωργακέλλη.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργο Καμπούρη, ο στόχος τους είναι να διοργανώνουν τακτικές χειρουργεία υπό γενική αναισθησία κάθε μήνα, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες ατόμων με ειδικές ανάγκες άνω των 16 ετών, χωρίς να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iatropedia.gr.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα