9 Μαΐου 2024

    Πώς επηρεάζει το Covid-19 τη σεξουαλική υγεία των ανδρών και των γυναικών

    Μια νέα έρευνα έχει αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο το Covid-19 επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών και των γυναικών. Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες άτομα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μόλυνση από τον ιό και ανακάλυψαν αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

    Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS ONE», περιλάμβανε 1.163 συμμετέχοντες και κατέγραψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ώρες δεδομένων. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, 127 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες εμφάνιζαν υψηλότερες τιμές αναπνοής και καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης συγκριτικά με τις γυναίκες. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος στους άνδρες κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χαμηλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας και υπογράμμισαν τη σημασία της υποστήριξης και της κατάλληλης καθοδήγησης για τη σεξουαλική υγεία.

    Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1.300 γυναίκες για να αξιολογήσουν τη σεξουαλική ζωή τους και τα επίπεδα θλίψης και στρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν νοσήσει από Covid-19 είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας και ικανοποίησης συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Ειδικά οι γυναίκες με μακροπρόθεσμα συμπτώματα του Covid-19 έδειξαν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται στις αλλαγές στη ροή του αίματος που σχετίζονται με τον ιό. Το γεγονός ότι η νόσηση από Covid-19 επηρεάζει επίσης τη σεξουαλική υγεία δείχνει ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί υποστήριξη και καθοδήγηση για τους ανθρώπους.

    Μια ακόμη παρατήρηση από την έρευνα είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι άνδρες νοσηλεύτηκαν και πέθαναν από την Covid-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αυτό επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διαφορές στην υγεία και να παρέχεται η ανάλογη υποστήριξη σε όλα τα άτομα που επηρεάζονται από τον ιό.

    Συνολικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η Covid-19 έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία, όχι μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο. Η ροή του αίματος και οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία και την ικανοποίηση. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία της υποστήριξης και της επαγρύπνησης για τη σεξουαλική υγεία όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα