9 Μαΐου 2024

    Πώς να προστατεύετε την καρδιά σας από την καθιστική ζωή με έξυπνες συνήθειες

    Έχετε μια καθημερινή ζωή γεμάτη εργασία γραφείου; Είναι τόσο απασχολημένη που σπάνια έχετε χρόνο και διάθεση για άσκηση; Αν ναι, τότε γνωρίζετε ήδη τους κινδύνους που εκθέτετε την καρδιά σας, ακόμα και αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Ωστόσο, υπάρχει κάτι τόσο απλό που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την καρδιά σας – το περπάτημα.

    Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό “British Journal of Sports Medicine” ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του περπατήματος και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και αν η ζωή σας είναι καθιστική. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ-Κέντρο “Charles Perkins” μελέτησαν δεδομένα για 72,174 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών.

    Η μελέτη αυτή ανέδειξε ότι κάθε βήμα που κάνετε προς τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και αν η ζωή σας χαρακτηρίζεται καθιστική. Σύμφωνα με την έρευνα, ο βέλτιστος αριθμός βημάτων για την αντιμετώπιση του “υψηλού χρόνου καθιστικής ζωής” είναι μεταξύ 9.000 και 10.500 βημάτων ημερησίως. Η μετάβαση από μια καθιστική ζωή σε μια ενεργητική ζωή μπορεί να μειώσει τη θνητότητα κατά 39% και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 21%.

    Η διάρκεια του αριθμόυ των βημάτων που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας διαφέρει ανάλογα με τον χρόνο που περνάμε σε αδράνεια. Ωστόσο, η μελέτη επίσης έδειξε ότι κάθε αριθμός βημάτων πάνω από 2.200 ανά ημέρα συσχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα και κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το χρόνο που περνάνε σε αδράνεια.

    Αυτή η έρευνα διαφέρει από προηγούμενες μελέτες, καθώς εξετάζει πως ένα υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να αντισταθμίσει την καθιστική ζωή. Μέσω απλών καθημερινών συνηθειών, μπορούμε να προσθέσουμε εύκολα περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποφύγουμε να παρκάρουμε κοντά στην είσοδο όταν φτάνουμε στη δουλειά ή το σούπερ μάρκετ, να κάνουμε μεγαλύτερη βόλτα με τον σκύλο μας, να χρησιμοποιήσουμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, να μιλάμε στο τηλέφωνο όταν περπατάμε και να κάνουμε μια βόλτα με φίλους στην αγορά. Ένα ρολόι που μετρά τα βήματα μπορεί να μας βοηθήσει να θέτουμε εφικτούς στόχους και να παρακολουθούμε την πρόοδό μας καθημερινά.

    Με αυτές τις απλές συνήθειες, μπορούμε εύκολα να προστατεύσουμε την καρδιά μας από τους κινδύνους της καθιστικής ζωής. Ας βάλουμε το περπάτημα στη ζωή μας για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα