8 Μαΐου 2024

    Ρατσισμός: Ισχυρό και μακροχρόνιο το αποτύπωμα στην υγεία των θυμάτων

    Είναι καιρός να αποκαλύψουμε το επικίνδυνο αποτύπωμα που αφήνει ο ρατσισμός στην υγεία των θυμάτων του. Πριν από 64 χρόνια, στις 21 Μαρτίου 1960, 69 άνθρωποι χάθηκαν από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στο απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Αυτή η ημέρα έχει κηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων από τον ΟΗΕ, προκειμένου να υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη πάλης κατά του ρατσισμού.

    Όμως, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο δρόμος προς την εξάλειψη του ρατσισμού παραμένει μακρύς. Η ιδεολογία που δικαιολογούσε τη δυστυχία και την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων εξακολουθεί να εμπνέει και να οπλίζει χέρια σε όλο τον κόσμο. Η ρητορική μίσους και ο ρατσιστικός λόγος αυξάνονται, αναφέρει ο ΟΗΕ. Η παρουσία τους στο διαδίκτυο συνδέεται με την άνοδο της βίας κατά μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών μαζικών πυροβολισμών, λιντσαρίσματος και επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης, όπως αναφέρει το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ.

    Ο ρατσισμός έχει μια ισχυρή σχέση με τη βιολογία. Το γεγονός ότι η φυλή δεν έχει βιολογική βάση σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική κατανόηση δεν αναιρεί τον ρατσισμό ως κοινωνικό φαινόμενο. Ο ρατσισμός είναι μια αντίδραση που βαθαίνει στη φύση μας, όπως φαίνεται από ερευνητικά ευρήματα. Ένα από αυτά είναι η παρατήρηση ότι η αμυγδαλή, η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το σύστημα αντίδρασης στο φόβο, “φωτίζεται” όταν οι λευκοί άνθρωποι βλέπουν φωτογραφίες μαύρων ανθρώπων. Αυτό δείχνει ότι ο φόβος και οι προκαταλήψεις για ό,τι δεν είναι ίδιο με εμάς δεν είναι απλά θέμα συνείδησης, αλλά βαθιά ριζωμένες αντιδράσεις.

    Ωστόσο, δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ρατσιστές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ορθολογική σκέψη για να αναπτύξουμε στρατηγικές υπέρβασης των αντιδράσεών μας. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο ρατσισμός έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των θυμάτων του. Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες έχουν χειρότερα αποτελέσματα υγείας συγκριτικά με τα άτομα λευκής καταγωγής. Φυλετικές διακρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές νόσους, αθηροσκλήρωση, ψυχιατρικές διαταραχές, παχυσαρκία, υπέρταση, καταχρήσεις ουσιών και άλλα προβλήματα υγείας.

    Ο ρατσισμός επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία των ατόμων, ιδίως των νέων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ρατσισμός συνδέεται με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα και άλλες επιπλοκές που επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή των παιδιών. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνεται έμφαση στην αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των νέων που έχουν υποστεί ρατσιστικά τραύματα, ακόμη και αν δεν έχουν βιώσει απευθείας διακρίσεις. Η συνεχής έκθεση στο στρες των διακρίσεων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και να προκαλέσει εμφάνιση φόβου, δυσκολιών στη μάθηση και τη μνήμη.

    Ο ρατσισμός είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Οι επιπτώσεις του στην υγεία των θυμάτων του είναι σημαντικές και δεν πρέπει να παραμελούνται. Μόνο με αποφασιστικές και ολοκληρωμένες προσπάθειες μπορούμε να εξαλείψουμε τον ρατσισμό και να δημιουργήσουμε έναν πιο ισότιμο και συνεκτικό κόσμο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα