9 Μαΐου 2024

    Το να τρέχεις: Η ατελείωτη πηγή ευεξίας και μακροζωίας

    Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια, παρά τις παραδοσιακές απόψεις. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε αργά όταν φτάσετε στα 40 ή να ασχοληθείτε με ασκήσεις χαμηλής έντασης για το σώμα σας. Αντίθετα, το τρέξιμο δεν είναι σκληρό για ένα ώριμο σώμα και όχι, δεν θα βλάψει τα γόνατά σας.

    Μια δεκαετής έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκδοση “Arthritis Care and Research” καταδεικνύει ότι οι δρομείς δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν τρέχουν. Μάλιστα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Osteoporosis International” έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι δρομείς είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από αυτούς που είχαν καθιστικό τρόπο ζωής και από τους συνομήλικους τους κολυμβητές.

    Το τρέξιμο επίσης μπορεί να κάνει τον οργανισμό σας να ξαναγεννηθεί. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Αμερικανικού Κολεγίου ανέλυσε 138 νέους δρομείς ηλικίας 21 έως 69 ετών που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Μετά από 6 μήνες προετοιμασίας, οι πιο ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν ανακτήσει τη νεανική ελαστικότητα των αρτηριών τους. Επιπλέον, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην “Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας” αποκάλυψε ότι το τρέξιμο απομακρύνει σχεδόν 4 χρόνια από τη γήρανση της καρδιάς.

    Το τρέξιμο είναι επίσης πολύ οφέλιμο για τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι άνω των 50 που ασχολούνται με αερόβια άσκηση έχουν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Επίσης, η αερόβια άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία και τη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τρέχουν περίπου 24,3 χλμ. την εβδομάδα έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε σχέση με αυτούς που δεν τρέχουν καθόλου.

    Το τρέξιμο μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Μια μελέτη δείχνει ότι το τρέξιμο μπορεί να έχει παρόμοια ανακούφιση από τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου απαραίτητη για την ψυχική υγεία όσο και τα φάρμακα για το κρυολόγημα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο “Brain Sciences”.

    Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του πνεύμονα. Οι άνθρωποι που τρέχουν έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι φυσικά δραστήριοι. Επιπλέον, μια έρευνα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται όταν είναι νέοι έχουν 42% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα κατά τη διάρκεια ζωής τους.

    Το τρέξιμο μπορεί να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο. Ακόμη και μόλις 5 λεπτά τρέξιμο την ημέρα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας, ενώ για κάθε ώρα που τρέχετε κερδίζετε 7 επιπλέον ώρες ζωής. Αν τρέχετε περίπου 2 ώρες την εβδομάδα, μπορείτε να δείτε αύξηση του προσδόκιμου ζωής σας έως και 3 χρόνια.

    Συνοψίζοντας, το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που μπορεί να σας ωφελήσει σε πολλαπλά επίπεδα. Συνεπώς, μην αφήνετε την ηλικία να σας σταματήσει. Κάντε το πρώτο βήμα και ξεκινήστε να τρέχετε για να απολαύσετε μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα