4 Μαΐου 2024

    Ασφαλής κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών: Προτάσεις για υγιή διατροφή κατά τη Σαρακοστή

    Με την έναρξη της Νηστείας της Σαρακοστής, πολλοί από εμάς περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, επιλέγοντας να καταναλώσουμε δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή και την παρασκευή αυτών των θαλασσινών και οστρακοειδών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης γαστρεντερίτιδας.

    Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, κατά την περίοδο της Σαρακοστής έχουν παρατηρηθεί περιστατικά γαστρεντερίτιδας λόγω κατανάλωσης οστρακοειδών, με αύξηση της διάρκειας αυτής της περιόδου, είτε στο σπίτι είτε στα εστιατόρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιοί, όπως ο νοροϊός, έχουν συσχετιστεί διεθνώς με επιδημίες γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κλπ.), είναι ανθεκτικοί σε περιβάλλοντα που φτάνουν μέχρι και τους 60 βαθμούς Κελσίου.

    Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τηρούμε κάποιους κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών:

    1. Επιλέξτε υψηλής ποιότητας προϊόντα: Φροντίστε να επιλέξετε οστρακοειδή από αξιόπιστες πηγές και προμηθευτές. Αν δεν είστε σίγουροι, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή να επιλέξετε εναλλακτικές επιλογές.

    2. Μαγειρέψτε σωστά: Βεβαιωθείτε ότι τα οστρακοειδή μαγειρεύονται πλήρως και σωστά, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών. Προτιμήστε συνταγές που περιλαμβάνουν μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

    3. Αποφύγετε το επίπεδο μαγειρέματος “ρεβεγιόν”: Αντί να επιλέξετε οστρακοειδά που έχουν μαγειρευτεί ελάχιστα ή καθόλου, προτιμήστε προϊόντα που έχουν μαγειρευτεί πλήρως. Αυτό θα εξαλείψει τον κίνδυνο μόλυνσης και θα προφυλάξει την υγεία σας.

    4. Συντηρήστε τα προϊόντα σωστά: Αν τα οστρακοειδή δεν καταναλώνονται αμέσως, φυλάξτε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα εντός 24 ωρών. Αποφύγετε την αποψίλωση των θαλασσινών και οστρακοειδών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    Με την τήρηση αυτών των κανόνων, μπορούμε να απολαύσουμε θαλασσινά και οστρακοειδή χωρίς να αντιμετωπίζουμε επιπλοκές στην υγεία μας. Προσέξτε τις επιλογές σας και απολαύστε υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα