6 Μαΐου 2024

    Η αισιοδοξία και η μακροζωία: Ποιοι έχουν εγγυημένα τα 85;

    Όλοι επιθυμούμε να είμαστε περιτριγυρισμένοι από αισιόδοξους ανθρώπους, ανθρώπους που πνέουν αισιοδοξία και εκπέμπουν θετική ενέργεια. Ωστόσο, η αισιοδοξία δεν είναι μόνο ένα απλό προϊόν των καλών διαθέσεων και των χαμογελαστών προσώπων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στον τομέα, οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν μια πιο μακρόχρονη και υγιή ζωή.

    Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα JAMA Network, συνέλεξε και εξέτασε δεδομένα από πάνω από 15 μελέτες πάνω από 230,000 ανθρώπων, προκειμένου να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού διαπιστώθηκε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθαγχη σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους.

    Μια άλλη μελέτη που διήρκεσε πολλά χρόνια και παρουσιάστηκε πρόσφατα, επίσης ανέδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές εκτίμησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων και δημιούργησαν μοντέλα για να προβλέψουν ποιοι από αυτούς θα ζούσαν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 85 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία αυτή.

    Γιατί συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση δεν είναι μαγική, αλλά απλή. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να έχουν υγιεινές και επωφελείς συνήθειες, όπως η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος. Ταυτόχρονα, η απαισιοδοξία οδηγεί στην έκκριση ορμονών του στρες, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και μεταβολικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης.

    Έτσι, το μήνυμα που μας δίνουν αυτές οι έρευνες είναι σαφές: Η υγεία μας θα βελτιωθεί αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με αισιοδοξία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε μια αισιόδοξη στάση ζωής και να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, “σφύριξε χαρούμενα, μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής”.

    Διαβάστε επίσης:
    – Αρνητικά συναισθήματα και παχυσαρκία πλήττουν την υγεία μας
    – Πέντε πράγματα που κάνουν και πέντε που αποφεύγουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα