7 Μαΐου 2024

    Οι 9 καλύτερες “μυστικές” διασκευές Σαίξπηρ στο σύγχρονο σινεμά

    Σαίξπηρ, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, έχει αφήσει το απαράμιλλο ταλέντο του και στον κινηματογράφο. Αν και γνωρίζουμε τις κλασικές διασκευές των έργων του στο κινηματογράφο, όπως το Romeo + Juliet του Μπαζ Λούρμαν και το Tragedy of Macbeth σε ασπρόμαυρη απεικόνιση, υπάρχουν και άλλες λιγότερο γνωστές ταινίες που διασκευάζουν με τρόπο πρωτότυπο τα έργα του Σαίξπηρ. Ας κάνουμε μια αναδρομή σε αυτές τις “μυστικές” διασκευές του Σαίξπηρ στο σύγχρονο σινεμά.

    1. “Βασιλιάς Ληρ” – Η ακριβότερη τότε ιαπωνική παραγωγή του Ακίρα Κουροσάβα αφηγείται την ιστορία ενός γερασμένου πολέμαρχου που αφήνει την ιδιοκτησία του στα τρία παιδιά του, με αποτέλεσμα την έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου.

    2. “Το Ημέρωμα της Στρίγγλας” – Αυτή η νεανική κομεντί είναι μια εκμοντερνισμένη εκδοχή της σαιξπηρικής κωμωδίας. Ο πρωταγωνιστής ερωτεύεται μια κοπέλα και για να την κατακτήσει, πείθει έναν φίλο να παριστάνει τον αδερφό της.

    3. “Οθέλλο” – Σε αυτό το εφηβικό δράμα, η Τζούλια Στάιλς πρωταγωνιστεί ως ένα κορίτσι που ερωτεύεται έναν μπασκετμπολίστα και προσπαθεί να τον αποκτήσει. Ωστόσο, ο ζηλιάρης και εξαγριωμένος κολλητός του αγοριού θα παίξει τα πάντα για να τους χωρίσει.

    4. “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” – Αυτό το κλασικό μιούζικαλ αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού εραστών που ανήκουν σε αντίπαλες συμμορίες στη Νέα Υόρκη του 20ού αιώνα. Ένα φλογερό και εκρηκτικό θέαμα που εμπλουτίζεται από μουσική και χορό.

    5. “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” – Σε αυτή την ταινία, η ιστορία των εραστών μεταφέρεται στο ’60s μιούζικαλ. Ο νεαρός Ρομεος πεθαίνει αλλά η καρδιά του συνεχίζει να χτυπά για την αγαπημένη του Ιουλιέτα. Ένα πρωτότυπο και καλτ φιλμ με τους Νίκολας Χουλτ και Τερέσα Πάλμερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

    6. “Δωδέκατη Νύχτα” – Μια νεανική κομεντί που διασκευάζει την σαιξπηρική κωμωδία για δύο αδέρφια που χωρίστηκαν μετά από ένα ναυάγιο. Η πλοκή της ταινίας περιλαμβάνει πολλά γέλια, παρεξηγήσεις και ανατροπές.

    7. “Πολύ Κακό για το Τίποτα” – Αυτή η κωμωδία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που πάντα τσακώνεται. Με τη βοήθεια φίλων, προσπαθούν να τους φέρουν κοντά παρά τις διαφορές τους. Μια ρομαντική κομεντί με πρωταγωνιστές τη Σίντνεϊ Σουίνι και τον Γκλεν Πάουελ.

    8. “Άμλετ” – Αυτή η ταινία αφηγείται την ιστορία του νεαρού πρίγκιπα που πρέπει να εκδικηθεί την προδοσία του θείου του. Μια εντυπωσιακή ταινία με εμβληματικούς ρόλους, όπως ο Τζέρεμι Άιρονς ως κακός, και ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ως Μουφάσα.

    Αυτές οι “μυστικές” διασκευές του Σαίξπηρ στο σινεμά αποτελούν πραγματικά απολαυστικές ταινίες που συνδυάζουν το θεατρικό ταλέντο του Σαίξπηρ με την μαγεία του κινηματογράφου. Ας τις ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε μια νέα προοπτική των κλασικών έργων του Σαίξπηρ στο σύγχρονο σινεμά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα