3 Μαΐου 2024

    4 τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αμέσως: Μια προειδοποίηση για την υγεία μας

    Όλοι μας έχουμε βάλει τρόφιμα στο ψυγείο και να τα ξεχάσουμε για μερικές ή και πολλές ημέρες. Αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την αγορά τους ή το πολύ την επόμενη μέρα. Ας δούμε λοιπόν τέσσερα τέτοια προϊόντα.

    Ωμό κοτόπουλο: Αν είχατε ξεχάσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για δύο ημέρες, πιθανότατα μυρίζει ήδη. Το κοτόπουλο είναι πολύ ευαίσθητο στην ανάπτυξη της σαλμονέλας, καθώς έχει λιγότερο πυκνό κρέας από το μοσχάρι. Έτσι, το βακτήριο εισχωρεί εύκολα μέσα του. Είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε καλά το ωμό κοτόπουλο πριν από δύο ημέρες στο ψυγείο (καλύτερα να το μαγειρεύετε την πρώτη μέρα). Μετά το μαγείρεμα, καταναλώνετε το κοτόπουλο εντός τεσσάρων ημερών.

    Μαγειρεμένο ρύζι: Αν και το ωμό ρύζι μπορεί να αντέξει μήνες στην αποθήκευση, όταν μαγειρευτεί είναι ασφαλές για λίγες μέρες. Το ρύζι είναι επιρρεπές στη μόλυνση από το βακτήριο Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο υπάρχει στο έδαφος και μπορεί εύκολα να μολύνει το ρύζι, τα όσπρια, τα λαχανικά κ.λπ. Το μαγείρεμα δεν εξουδετερώνει τα σπορία αυτού του βακτηρίου. Με την πάροδο του χρόνου, τα σπόρια αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνες που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν το μαγειρεμένο ρύζι ή άλλο φαγητό που περιέχει τα σπόρια, παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό περιβάλλον. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με ασθένειες που ασθενούν από ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη από το βακτήριο αυτό. Έτσι, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο ρύζι εντός μίας ημέρας ή το αργότερο πριν από δύο ημέρες.

    Καθαρισμένα αυγά: Το τσόφλι των αυγών λειτουργεί ως προστατευτική στοιβάδα που αποτρέπει την είσοδο βακτηρίων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Αν αφαιρέσουμε αυτή την στοιβάδα, τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν γρήγορα στο εσωτερικό του αυγού και να το μολύνουν. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η μόλυνση του καθαρισμένου αυγού από τη λιστερία, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στους ενήλικες με ασθενές ανοσοποιητικό, στα νεογνά και ακόμα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Το USDA συνιστά να βάζουμε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα. Ποτέ μην αφήνουμε τα βρασμένα αυγά ή τα πιάτα που περιέχουν αυγό έξω από το ψυγείο για περισσότερο χρόνο. Τα βρασμένα αυγά με το τσόφλι είναι ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μία εβδομάδα, όταν παραμένουν στο ψυγείο.

    Ωμός κιμάς: Ο κιμάς μπορεί να αντέξει μία ή το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, προτού αρχίσει να αλλοιώνεται. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η υψηλή επίπεδο υγρασίας που τον καθιστά ευάλωτο για τα βακτήρια. Επιπλέον, μπορεί να έχουν ήδη εισέλθει βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος, κατά την επεξεργασία του. Ο κιμάς μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (E.coli) και σαλμονέλα. Και τα δύο προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα