4 Μαΐου 2024

    Αόρατη Ματιά στη Γήρανση των Γαλαξιών: Ο Αστρικός Χορός ανατρέπει τα Δεδομένα

    Ο κόσμος των γαλαξιών αποκαλύπτει ένα μυστήριο με τις εξελίξεις του, καθώς νεότερη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γαλαξίες γίνονται πιο χαοτικοί καθώς γερνούν. Η ανακάλυψη έγινε από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο ASTRO 3D, και δημοσιεύτηκε στο πολυσυζητημένο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» (MNRAS).

    Η ηλικία αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από το πώς τα αστέρια κινούνται μέσα στους γαλαξίες, αναφέρει η μελέτη. Αρχικά, οι γαλαξίες ξεκινούν τη ζωή τους με τα αστέρια να περιστρέφονται σε ένα οργανωμένο μοτίβο. Ωστόσο, κάποιοι γαλαξίες παρουσιάζουν πιο τυχαία κίνηση αστέρων από άλλους. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν με σιγουριά τα αίτια αυτού του φαινομένου. Υπεύθυνοι μπορούσαν να είναι το περιβάλλον όπου βρίσκονται οι γαλαξίες ή ακόμα και η μάζα του ίδιου του γαλαξία.

    Η νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν παράγοντα τελείως διαφορετικό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η τάση των αστέρων να έχουν τυχαία κίνηση καθορίζεται κυρίως από την ηλικία του γαλαξία. Συγκεκριμένα, ένας νεαρός γαλαξίας θα παρουσιάσει περιστροφή, ανεξάρτητα από το περιβάλλον του, ενώ ένας παλαιός γαλαξίας θα έχει πιο τυχαίες τροχιές, είτε βρίσκεται σε πυκνό είτε σε αραιό περιβάλλον. Αυτό αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Σκοτ Κρουμ. Ο δεύτερος συγγραφέας, Τζέσε Βαν ντε Σαντ, προσθέτει ότι οι προηγούμενες θεωρίες που έθεταν το περιβάλλον ή τη μάζα ως σημαντικότερους παράγοντες δεν είναι απαραίτητα λανθασμένες. Οι νέοι γαλαξίες αποτελούν υπερπαραγωγικές μονάδες αστροπαραγωγής, ενώ στους παλαιότερους γαλαξίες ο σχηματισμός αστέρων σταματά. “Γνωρίζουμε ότι η ηλικία επηρεάζεται από το περιβάλλον. Έτσι, οι γαλαξίες σε πιο πυκνά περιβάλλοντα είναι, κατά μέσο όρο, μεγαλύτεροι σε ηλικία” αναφέρει.

    Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της ηλικίας στην εξέλιξη των γαλαξιών μας και ανοίγουν νέες προοπτικές για την κατανόηση της διαμόρφωσής τους. Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μέσω της παρατήρησης νεαρών και παλαιών γαλαξιών, μπορούν να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος και να αποκαλύψουν τις διαδικασίες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των γαλαξιών.

    Η εικόνα που συνοδεύει την έρευνα περιλαμβάνει τη σύγκριση ενός νεαρού και ενός παλαιού γαλαξία, όπου παρατηρείται η διαφορά στην ταχύτητα περιστροφής και την τυχαία κίνηση των αστέρων. Και οι δύο γαλαξίες έχουν την ίδια συνολική μάζα, αλλά ο νεαρός παρουσιάζει μεγαλύτερη περιστροφή και χαμηλότερη τυχαία κίνηση, ενώ ο παλιός έχει αργή περιστροφή και πολύ μεγαλύτερη τυχαία κίνηση.

    Η σημαντικότητα αυτής της έρευνας έγκειται στην αποκάλυψη νέων μυστικών για την εξέλιξη του σύμπαντος και της ίδιας της ζωής. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους, με στόχο να κατανοήσουν πλήρως τα φαινόμενα πίσω από τον χορό των αστέρων και να αποκαλύψουν τα μυστικά της διαμόρφωσης των γαλαξιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα