3 Μαΐου 2024

    Νέα απειλή στις παραλίες της Ρόδου: η επιδρομή τροπικών μεδουσών

    Η εμφάνιση της τροπικής μέδουσας Rhopilema nomadica στις παραλίες της Ρόδου αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο που αναγκάζει τους λουόμενους να προσέχουν περισσότερο. Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει διάμετρο που φτάνει το ένα μέτρο και αποτελεί κίνδυνο για τους επισκέπτες των παραλιών.

    Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου παρατηρεί την εξάπλωση της Rhopilema nomadica σε αρκετές παραλίες του νησιού και αντιμετωπίζει σοβαρά αυτό το θέμα. Η μέδουσα αυτή έχει ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές γαλαζωπό χρώμα. Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, που προκαλούν έντονο πόνο, καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

    Η εμφάνιση των τροπικών μεδουσών συνδέεται με τις υδροδυναμικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα. Οι περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού των μεδουσών στην Ελλάδα καταγράφονται από τη δεκαετία του 1980. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής επίσης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

    Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά επικαλείται τη συνεργασία των πολιτών για να ενημερώνει για τυχόν εμφανίσεις της μέδουσας. Οι πολίτες αποτελούν τα “μάτια” τους στη θάλασσα και η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη για την καταγραφή και την επιδημιολογική παρακολούθηση των μεδουσών.

    Για την αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης “συνάντησης” με μία μέδουσα Rhopilema nomadica, πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα προστασίας. Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας με χρήση μιας πλαστικής κάρτας, ενός τσιμπιδάκιου, ενός ξύλου ή ακόμα και ενός πλαστικού φτυαράκιού από παιδικό παιχνίδι. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε την περιοχή με θαλασσινό νερό, αποφεύγοντας να τρίψουμε το δέρμα. Επίσης, δεν πρέπει να καλύπτουμε την περιοχή με επιδέσμους ή να χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή. Σε περίπτωση που ο πόνος και το οίδημα διατηρούνται, απαιτείται η επίσκεψη σε έναν γιατρό.

    Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό ή να μεταβείτε σε ένα νοσοκομείο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του φαινομένου, είναι συνιστώμενο να αποφεύγετε το κολύμπι σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή, προκειμένου να μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια σε περίπτωση τσιμπήματος και να λάβετε τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα