4 Μαΐου 2024

    ΠΟΥ: Ένα παιδί στα 6 θύμα παρενόχλησης στο διαδίκτυο

    Νέα ευρήματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, αυξάνοντας σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη για καταπολέμηση της παρενόχλησης και της βίας σε οποιοδήποτε περιβάλλον, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

    Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC) βασιζόταν σε δεδομένα του 2018 και ανέφερε ότι το 13% των παιδιών σε αυτήν την ηλικία είχαν υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο. Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν αύξηση του ποσοστού στο 16%. Παράλληλα, το ποσοστό της φυσικής παρενόχλησης παρέμεινε σταθερό, με το 11% των παιδιών να αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης στο σχολείο πέρυσι.

    Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο αλληλεπίδρασης των εφήβων, επιτρέποντας στις ψηφιακές μορφές βίας να επικρατήσουν όλο και περισσότερο. Έτσι, από τη στιγμή που ο κόσμος των νέων έχει γίνει ολοένα και πιο ψηφιακός σε περίοδους καραντίνας, αυτές οι μορφές παρενόχλησης έχουν αυξηθεί δραματικά.

    Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών έχουν αναφέρει ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας έφηβος στους οκτώ έχει παραδεχθεί ότι δέχθηκε παρενόχληση στο διαδίκτυο από συνομίληκό του, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018.

    Η έρευνα που βασίστηκε σε 279.000 παιδιά και έφηβους από 44 χώρες και περιοχές σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά, αποκάλυψε ότι η κυβερνοπαρενόχληση φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα της για τα αγόρια στην Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά παρενόχλησης καταγράφηκαν για τα αγόρια στην Ισπανία.

    Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ακόμη και οι μικρές αλλαγές στο ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και ευημερία των παιδιών. Επιπλέον, οργανισμοί και οικογένειες πρέπει να εκπαιδεύσουν τους νέους για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις τους, ενώ πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ρύθμιση των κοινωνικών μέσων προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα