3 Μαΐου 2024

    Διατροφή Αντιγήρανσης: Η μεθοδολογία που αντιστρέφει τον χρόνο – Μειώνει το λίπος σε κοιλιά και ήπαρ

    Η βιολογική ηλικία είναι κάτι που επιθυμούν πολλοί να μειώσουν, καθώς η νεανική εμφάνιση και η καλή υγεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Nature Communications αποκαλύπτει μια δίαιτα που μπορεί να αναστρέψει τα σημάδια γήρανσης και να μειώσει το λίπος στην κοιλιά και το ήπαρ. Αναφέρεται σαν “δίαιτα μιμήτρια νηστείας” (fasting-mimicking diet – FMD) και διαρκεί πέντε μέρες.

    Η δίαιτα FMD περιλαμβάνει λίγες θερμίδες και προωθεί την κατανάλωση ακόρεστων λιπών. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσομοιάζει τις επιδράσεις της νηστείας μόνο με νερό, παρέχοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Valter Longo, επικεφαλής της μελέτης, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι μια δίαιτα μπορεί να καταφέρει να νιώθουμε νεότεροι βιολογικά, με βάση τις αλλαγές στην αντίσταση της ινσουλίνης και το ηπατικό λίπος.

    Η μελέτη περιλάμβανε δύο πληθυσμούς κλινικών δοκιμών και πειραματιζόμενους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 70 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3-4 μηνιαίους κύκλους της FMD, ακολουθώντας τη δίαιτα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην κανονική τους διατροφή για 25 ημέρες. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι συμμετέχοντες στη δίαιτα FMD είχαν μειώσει τη βιολογική τους ηλικία κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια. Επιπλέον, παρουσίασαν μειωμένους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης και μείωση του λίπους στην κοιλιά και το ήπαρ.

    Ο Δρ. Longo ελπίζει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ενθαρρύνουν περισσότερους επαγγελματίες υγείας να προτείνουν τη δίαιτα FMD σε ασθενείς με υψηλό επίπεδο παραγόντων κινδύνου, καθώς και στον γενικό πληθυσμό που επιθυμεί να διατηρήσει τη λειτουργικότητα και τη νεανική όψη του οργανισμού του. Η δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μακροχρόνιες διαιτητικές αλλαγές ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

    Παρόλο που η δίαιτα FMD έχει ήδη συσταθεί από πολλούς γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η παρούσα μελέτη παρέχει περαιτέρω επιστημονικά επιχειρήματα για την υποστήριξή της. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, η δίαιτα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της νεανικότητας και της υγείας μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα