4 Μαΐου 2024

    Εξωτερική ωτίτιδα: Η φλεγμονή που αφορά 8 στα 10 παιδιά – Πώς αντιμετωπίζεται

    Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή που επηρεάζει το δέρμα στο ακουστικό κανάλι και αφορά 8 στα 10 παιδιά. Η πιο συχνή αιτία είναι η υπερβολική υγρασία και η επαφή του αυτιού με το νερό, όπως κατά τη διάρκεια του κολύμπιου. Αυτή η μόλυνση είναι επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή του παιδιού.

    Για να προλάβουμε την εξωτερική ωτίτιδα, πρέπει να στεγνώνουμε προσεκτικά τα αυτιά μετά το κολύμπι. Η εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες που αναπτύσσονται όταν το δέρμα στο ακουστικό κανάλι παραμένει υγρό για μεγάλο διάστημα.

    Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο αυτί, κνησμό, πρήξιμο και κόκκινα ή πρησμένα εξωτερικά αυτιά. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί έκκριση από το αυτί που με την πάροδο του χρόνου γίνεται θολή και κιτρινωπή.

    Για τη θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας, απαιτείται η άμεση διάγνωση και η χρήση κατάλληλων ωτικών σταγονών που περιέχουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να χορηγηθούν αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα.

    Για την πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας, πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό και να στεγνώνουμε προσεκτικά τα αυτιά μετά το κολύμπι. Επίσης, η χρήση πλαστικών μπατονετών πρέπει να αποφεύγεται, και αντί αυτών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε χάρτινες μπατονέτες. Επιπλέον, μετά το μπάνιο, μπορούμε να βάζουμε ένα βαμβακάκι με οινόπνευμα στα αυτιά για να απομακρύνουμε την υγρασία.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα