6 Μαΐου 2024

    Ζωή και Προσδοκία: Νέα στοιχεία για την προσδοκία ζωής των Ευρωπαίων

    Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν πεντέμισι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες το 2022 ήταν 83,3 χρόνια, ενώ για τους άνδρες ήταν 77,9 έτη. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση της προσδοκίας ζωής κατά 0,4 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για τις γυναίκες, αλλά και μείωση κατά -0,7 σε σύγκριση με το 2019. Επίσης, παρατηρείται αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους άνδρες κατά 0,7 έτη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά μείωση κατά -0,6 σε σύγκριση με το 2019.

    Το 2022, το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν 5,4 χρόνια μεγαλύτερο από εκείνο των ανδρών, με διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις χώρες μέλη. Οι γυναίκες στη Λετονία ξεπερνούν κατά δέκα χρόνια τους άνδρες σε προσδοκίμο ζωής, ενώ στην Εσθονία και τη Λιθουανία η διαφορά φτάνει τα 8,7 έτη. Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες διαφορές μεταξύ των φύλων καταγράφονται στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία.

    Γενικά, το 2022 το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,5 έτη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, αυτή η αύξηση δεν άγγιξε την τιμή του 2019, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν 81,3 χρόνια. Μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, η προσδοκία ζωής μειώθηκε στα 80,4 χρόνια το 2020 και στα 80,1 χρόνια το 2021.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής είναι η ισπανική περιφέρεια Comunidad de Madrid με 85,2 έτη, ακολουθούμενη από την Provincia Autonoma di Trento στην Ιταλία με 84,4 έτη, το Ile de France στη Γαλλία με 84,1 έτη, τη Στοκχόλμη στη Σουηδία με 84,0 έτη και τη Comunidad Foral de Navarra στην Ισπανία με 83,9 έτη. Από την άλλη μεριά, οι περιοχές με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής βρίσκονται στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

    Στην Ελλάδα, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στην Ήπειρο με 82,7 έτη, στο Βόρειο Αιγαίο με 82,3 έτη και στην Κρήτη με 81,7 έτη.

    Παρόλες τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η προσδοκία ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση βελτιώνεται συνολικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι πολιτικοί και οι φορείς λήψης αποφάσεων να εστιάζουν στην υγεία και την πρόνοια, προκειμένου να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα