3 Μαΐου 2024

    Η Φινλανδία: Σάουνα και ευτυχία – Μια αναγνώριση του σπιρτόξυλου

    Η Φινλανδία, χώρα της βόρειας Ευρώπης, έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για την ευτυχία των πολιτών της τα τελευταία έξι χρόνια. Η ευτυχία αυτή συνδέεται στενά με την κουλτούρα της σάουνας, η οποία αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των Φινλανδών. Με γνώμονα αυτό, δεν είναι άτοπο ότι το 2020 η Unesco συμπεριέλαβε τη φινλανδική σάουνα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας
    Η Φινλανδία: Σάουνα και ευτυχία - Μια αναγνώριση του σπιρτόξυλου
    Η σάουνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φινλανδικού τρόπου ζωής, με την κουλτούρα αυτή να συνδέεται με την έννοια της κοινότητας και της αλληλεγγύης. Σήμερα, στη Φινλανδία υπάρχουν περίπου 3,3 εκατομμύρια σάουνες που εξυπηρετούν έναν πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μια πόλη που ξεχωρίζει στον χάρτη της σάουνας είναι η Tampere, η οποία διαθέτει περίπου 60 δημόσιες σάουνες για τους 250.000 κατοίκους της. Χάρη σε αυτή την πληθώρα, η Tampere έχει κατακτήσει τον τίτλο της “πρωτεύουσας της σάουνας” του βορρά. Η κληρονομιά της στον τομέα αυτό χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η πόλη αναπτύχθηκε ως βιομηχανικό κέντρο και ήταν απαραίτητη η ύπαρξη ενός κοινόχρηστου χώρου για τον πλύσιμο των εργαζομένων
    Η Φινλανδία: Σάουνα και ευτυχία - Μια αναγνώριση του σπιρτόξυλου
    Ωστόσο, η σάουνα δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο για θέρμανση και υγιεινή. Στη Φινλανδία, η σάουνα αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας και συντελεί στη δημιουργία κοινότητας και αμοιβαίας επίδρασης μεταξύ των ανθρώπων. Στις δημόσιες σάουνες, οι ηλικιωμένοι καταντούν να έχουν τακτικά ραντεβού, ενώ τα παιδιά παίζουν ανέμελα στα νερά των βρεφονηπιακών μπανιέρων. Παράλληλα, η σάουνα αποτελεί έναν χώρο συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών. Οι χρήστες της εισέρχονται σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν προκαταλήψεις περί εμφάνισης και όπου η ισότητα και η απογύμνωση κυριαρχούν. Η σάουνα αποτελεί έναν χώρο γαλήνης και χαλάρωσης, αλλά και επικοινωνίας και συνεργασίας.

    Οι Φινλανδοί χρησιμοποιούν τον όρο “löyly”, που σημαίνει “ατμός” ή “θερμότητα”, για να περιγράψουν την ιερότητα της σάουνας. Αντιλαμβάνονται πως κάθε σάουνα έχει το δικό της löyly, μια ξεχωριστή αίσθηση που προκαλεί το σώμα και τον νου. Για κάποιους, το löyly είναι σαν μια σφιχτή, τρυφερή αγκαλιά που αγγίζει την καρδιά. Κάθε σάουνα προσφέρει μοναδική εμπειρία και η ποιότητά του μπορεί να διαφέρει ακόμα και μέσα στην ίδια σάουνα, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την ώρα της ημέρας.

    Εν τέλει, η σάουνα δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο για χαλάρωση και καθαρισμό του σώματος, αλλά έναν ιερό χώρο έκφρασης και αμοιβαίας αλληλεπίδρασης. Στη φιλναδική κουλτούρα, η σάουνα αποτελεί πολύ περισσότερο από απλή παράδοση. Με απλές διαδικασίες, αυτός ο ιερός χώρος συνδέει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και προελεύσεων, καθώς ανταλλάσσουν απόψεις, συγκρούονται και επανορθώνουν. Οι Φινλανδοί αποδέχονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τη διάλυσή τους. Έτσι, η σάουνα αντικατοπτρίζει την προσέγγιση των Φινλανδών προς τις σχέσεις και την ευτυχία, παρέχοντας μια κοινότητα και έναν ασφαλή χώρο όπου η αληθινή ευτυχία μπορεί να αναπτυχθεί.
    Η Φινλανδία: Σάουνα και ευτυχία - Μια αναγνώριση του σπιρτόξυλου
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα